Надлишок сої в Китаї, викликаний активним імпортом з Бразилії, опускає внутрішні ціни на шрот та олію

соя

Китай, який є найбільшим світовим імпортером сої, продовжує нарощувати її закупівлю, що вже призвело до надлишку на внутрішньому ринку та падінню цін на соєвий шрот та олію. Тому найближчими місяцями імпорт сої може суттєво знизитися, що негативно вплине на експорт з США.

За даними Головного митного управління (GACC), у червні КНР збільшив у порівнянні з травнем імпорт сої з Бразилії на 2,2% до 9,72 млн т, що перевищує 9,51 млн т, імпортованих у червні 2023 р. За 6 місяців 2024 р Китай імпортував з Бразилії 34,4 млн т сої, що на 16,1% перевищує відповідний показник 2023 р та є рекордним значенням для цього періоду. Бразилія випередила США у поставках сої до КНР, забезпечивши 70% імпорту олійної.

Надлишок сої може скоротити обсяги імпорту у вересні – грудні, в період найактивнішого експорту сої у США.

Надлишок сої в Китаї збільшується внаслідок рекордного імпорту та низького попиту на корми для тварин. На біржі в Даляні ціни на соєве борошно впали на 8% за 3 тижні, а на соєву олію – на 4% за тиждень, і, на думку аналітиків, продовжать опускатися.

З соєвих бобів Китай отримує високо протеїнове соєве борошно, що використовується для годування найбільшого у світі поголів’я свиней, тоді як соєва олія іде на приготування їжі. Проте уповільнення економічного розвитку країни, де споживається половина світового виробництва свинини, знижує попит на м’ясо та корми.

Значні поставки сої на тлі низького попиту на продукти ї переробки зменшують маржу її переробки. На початку червня вона вже була від’ємною, а протягом місяця впала до мінус 600 юанів/т, що є найбільшим зниженням, починаючи з лютого.

За даними Reuters, державний постачальник сої Sinograin з лютого виставив на аукціон біля 9,68 млн т сої, але переробники придбали лише 21% або 2,08 млн т. Торік на аукціоні було продано 27% сої, і рівень участі також був вищим.

Трейдери вважають, що у липні імпорт сої, насамперед з Бразилії, сягне рекордного рівня на тлі низьких цін та перспектив перемоги Д. Трампа у виборах президента США, що відновить торговельні суперечки.

Водночас МСГ Китаю прогнозує скорочення споживання сої у 2024/25 МР у порівнянні з попереднім сезоном з 115,24 до 114,56 млн т.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!