На звільнених територіях поступово відновлюються ціни на молоко-сировину

Джерело:  AgroTimes
молоко

У другій декаді квітня розвиток ситуації на ринку сирого молока викликає стриманий оптимізм.

Про це повідомили в Асоціації виробників молока (АВМ).

Молокопереробні підприємства на звільнених територіях відновлюють тимчасово зупинену роботу або нарощують втрачені під час бойових дій обсяги переробки. Паралельно відновлюються канали реалізації.

На ринку відчувається відновлення попиту на молочну продукцію та покращення умов її збуту в деокупованих областях. Водночас зростає цінова пропозиція на молоко-сировину. Це не довоєнні ціни, але й не рівень перших тижнів війни у 8 грн.

На початку вторгнення росії найбільшими проблемами для галузі стали реалізація молока і логістичні колапси. Особливо сильного удару зазнали господарства на тимчасово окупованих і прилеглих до них територіях. Відтак закупівельні ціни на молоко в низці регіонів стрімко обвалилися, втративши в межах 10% на ґатункові. Деякі господарства навіть за екстраґатунок могли отримати не більше 5 грн/кг за умови реалізації молока населенню, а деякі були змушені просто виливати молоко, яке не вдавалося роздати.

Наразі ціна на молоко формується переважно за територіальним принципом: чим ближче до зони бойових дій і більші проблеми з реалізацію, тим вона нижча.

Середні ціни на молоко на 20 квітня (без урахування ПДВ): екстраґатунок – 10,13 грн/кг, вищий – 9,88 грн/кг, перший – 9,4 грн/кг. Але діапазон значно ширший – від 9,5 до 10,7 грн/кг за екстраґатунок.

При цьому собівартість виробництва молока невпинно збільшується – суттєво зросли ціни на пальне та ветпрепарати. А блокада експорту молочної продукції, зернових, олійних культур позбавляє господарства обігових коштів.

Березень був нетиповим для аналізу виробничої собівартості. Це пов’язано з переглядом кормового раціону, скороченням кількості доїнь, змінами у структурі виплати заробітних плат і характером реалізації молока-сировини (продаж на переробний завод, ринок чи безоплатна передача у вигляді гуманітарної допомоги). Тому поки зарано говорити про її середні показники, наголосили в АВМ.

У найближчому майбутньому ринок розвиватиметься під тиском воєнних дій, розблокування морських портів і вирішення питань з експортом молочних продуктів. Питання собівартості наразі нагадує сніговий ком, який накопичується за відсутності достатнього рівня закупівельних цін, зауважили в АВМ.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!