На західних прикордонних переходах зберігаються затримки вагонів

Укрзалізниця разом із відправниками вантажів продовжує перебудовувати логістику у напрямку західних прикордонних переходів. Наразі на деяких із них зберігаються затримки терміном понад 14 діб. Про це розповів заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов під час онлайн-наради із представниками зернового бізнесу.

За словами посадовця, найскладніша ситуація спостерігається на таких переходах:

  • Ужгород/Матевці (затримка сягає 23 доби),
  • Ізов/Грубешув (20 діб),
  • Дяково/Халмеу (14 діб),
  • Рава-Руська/Верхрата (11 діб),
  • Чоп/Чієрна над Тісоу (10 діб).

Тож Валерій Ткачов закликав вантажовідправників не спрямовувати вантажі на ці прикордонні переходи, а використовувати для експорту усі 13 переходів.

Водночас він зауважив, що із залізничними компаніями сусідніх країн укладені прикордонні угоди. Згідно з документами, пропускна спроможність 13 прикордонних переходів становить 3 тис. 422 вагони на добу (або 72 потяги). Проте з початку квітня фактично долають кордон 1 тис. 854 вагони (42 поїзди), із них зернових вантажів — 236 вагонів, або 11 потягів. Це пов’язано насамперед із браком перевантажувальних можливостей у сусідніх державах. Зокрема, іноземним перевізникам не вистачає рухомого складу, а також бракує вивантажувальних потужностей для збільшеного вагонопотоку.

За словами представника Укрзалізниці, для покращення ситуації у компанії розглядають можливість введення лімітів для кожного типу вантажу щодо експорту через прикордонні переходи. Валерій Ткачов навів пропозиції УЗ щодо транспортування зернових. Зокрема, йдеться про щодобову передачу 563 вагонів. Вони прямуватимуть на експорт до Польщі (прикордонні переходи Мостиська ІІ, Ізов, Ягодин), Румунії (Вадул-Сірет, Дяково), Словаччини (Чоп), Угорщини (Чоп, Батьово), Молдови (Могилів-Подільський, Рені).

Але це можливо за умови вибудовування логістичного ланцюжка у країні, яка буде приймати вантаж.

Нагадаємо, «Укрзалізниця» не стягуватиме плату за затримку вантажних вагонів під час дії воєнного стану.

 

Rail.insider

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!