На тлі активізації руху кораблів до чорноморських портів України виникли чутки про повернення рф до зернової угоди

Джерело:  GrainTrade
коридор

Україна нарощує темпи руху судів новим зерновим коридором, створеним без участі ООН, Туреччини та рф. Завдяки звільненню острову Зміїний та газових вишок Бойка, а також атакам морськими дронами російських військових кораблів, ЗСУ змусили росіян перевести частину воєнних суден з Криму до новоросійську, що спростило судноплавство в українських прибережних водах.

Ще 3 судна (одне з порту Чорноморськ та два з Одеси) успішно пройшли 4 жовтня зерновим коридором вздовж узбережжя Одещини до територіальних вод Румунії. З них 2 корабля належать німецькому власнику, 1- грецькому.

Тобто вже 12 суден зайшли до портів України, і 8 з них успішно повернулися назад з вантажами. До них можна додати ще 5 суден, які з початку повномасштабного вторгнення залишалися в портах України та «тестували» новий коридор у серпні – вересні.

Вчора ВМС України заявили, що ще 12 суден готові зайти новим коридором до портів України, а 10 готуються вийти з них з вантажами. Сили оборони України працюють над забезпеченням безпеки цивільних суден, які прямують до територіальних вод Румунії, Болгарії та Туреччини.

Є інформація, що трейдери вже номінували майже 40 суден для завантажень через новий зерновий коридор. Водночас ринком ширяться чутки про продовження 5 жовтня переговорів щодо зернової угоди з ООН, Туреччиною та рф, хоча більшість учасників ринку не бачить сенсу відновлювати угоду, яка останні пів року не працювала через саботаж з боку рф. Очікується, що Туреччина гарантуватиме безпеку суден у Чорному морі, що дозволить без перешкод експортувати зерно та соняшник як з України, так і з рф. Також джерела, імовірно російські, повідомляють, що для рф буде гарантований експорт бензину, мастил та мастильних матеріалів в обмін на поставки цієї ж продукції з ЄС до трьох глибоководних портів України. Влада рф нібито відмовилася від вимог щодо повернення російських банків до системи SWIFT та гарантій експорту добрив з рф через порти України, розуміючи неможливість реалізації таких домовленостей.

Також повідомляється, що Туреччина проводитиме оплати за російське зерно та соняшник через два свої державні банки з комісією 12%.

Наразі Україна не бачить сенсу у відновленні зернової угоди, за якої потік експорту контролюватиме Туреччина, ООН та рф, особливо враховуючи, що зараз налагодився експорт не лише зерна, але й залізної руди та інших товарів без жодних обмежень.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!