На окупованих територіях Україна втратила 10 млн т потенційного врожаю зернових

Джерело:  AgroPortal.ua
колосок

За оцінками Міністерства аграрної політики та продовольства, з посіяних площ озимих культур на окупованих територіях можна було зібрати близько 10 млн т.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час прес-конференції «Жнива в Україні 2022».

«Наразі достовірним джерелом отримання інформації з окупованих територій можуть бути лише супутникові знімки. Якщо ми дивимося, що зафіксовано через супутники, то втрати складають 5%, це мінімум 500 тис. т потенційного врожаю. Кінцеві цифри можна буде зафіксувати лише після деокупації територій», — зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, на окупованих територіях не відбувався масовий посів ярих культур, а певна частина озимих, які були посіяні минулої осені, знищена окупантами.

«Ми рекомендували аграріям не везти зібране збіжжя на великі елеватори, де окупантам досить легко вивезти зерно, а зберігати у себе в максимально різних місцях», — розповідає Тарас Висоцький.

Він підкреслив, що таких масових фактів крадіжок, як це було з урожаєм минулого року, де росіяни просто забирали та вивозили з елеваторів по 30-50 тис. т, поки не фіксували.

«Крадіжка попереднього врожаю складає 550-600 тис. т. По новому врожаю масштабних крадіжок не зафіксовано. Надіємося, що так, як відбулося на Харківщині, де деокупація дозволила зберегти врожай, зібраний фермерами в липні-серпні, завдяки ЗСУ, буде і на інших територіях», — зазначає Тарас Висоцький.

Він додав, що на окупованих територіях посів озимих не відбувається. На деокупованій Харківщині відповідно до агрономічного календаря ще можна місяць проводити сівбу, але там дуже велике забруднення і мінування полів.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!