На Атлантичному узбережжі США портові робітники почали першій за 50 років страйк

Джерело:  GrainTrade
порт

Порти на Атлантичному узбережжі США зупинили роботу, оскільки десятки тисяч портових робітників вийшли на страйк, вперше за 50 років, – повідомляє Financial Times.

Страйк почався після завершення дії колективної угоди Міжнародної асоціації портових вантажників (ILA), тоді як переговори про нову угоду, яка охоплюватиме 25 тис робітників, вже кілька місяців не мають результатів через розбіжності з питань оплати та автоматизації праці, – розповідає представник Морського альянсу США (USMX), що захищає інтереси роботодавців.

Страйк охопив 36 портів від Мену до Техасу, які забезпечують чверть зовнішньоторговельного вантажообігу країни (3 трлн $ на рік) та 57% контейнерного обігу США.

У ILA заявляють, що готові страйкувати, поки не будуть задоволені їх вимоги, хоча це й може призупинити поставки продовольства, фармацевтичної продукції, електроніки та одягу, що погіршить торгівлю США. При цьому обіцяють продовжувати обробку воєнних вантажів.

Водночас робота нафтогазових терміналів не зупинялася, оскільки їх працівники не входять до профспілок. Танкери для перевезення нафти та ЗПГ і балкери для транспортування зерна й інших насипних вантажів зазвичай заходять в другі порти, які не беруть участі в страйку.

За оцінками JPMorgan Chase & Co., страйк триватиме максимум тиждень та коштуватиме американській економіці 5 млрд $ на добу, тоді як Conference Board оцінює збитки у 540 млн $ на добу.

Президент Байден заявив, що не буде змушувати портових робітників повертатися до праці, як це передбачено законодавством США в разі загрози національній безпеці.

В USMX повідомили, що покращили пропозиції оплати праці та запропонували пролонгацію поточного договору, щоб відновити переговори з інших питань та досягти певної угоди.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!