Мінфін виплатив 5,3 млрд грн за китайським кредитом ДПЗКУ

Джерело:  AgroPortal.ua
ГПЗКУ экономика

Міністерство фінансів з початку 2022 р. виплатило 5,28 млрд грн за кредитом ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ), отриманим під державні гарантії в Експортно-імпортному банку Китаю.

Про це йдеться в урядових матеріалах до проєкту держбюджету на 2023 рік, повідомляє Finbalance.

Зазначається, що у січні та липні 2022 р. Міністерством фінансів виконані зобов’язання за державною гарантією відповідно до умов договору про погашення заборгованості ДПЗКУ в сумі 2,49 млрд грн та 2,79 млрд грн відповідно.

«Зберігається висока ймовірність виконання державою гарантійних зобов’язань за заборгованістю АТ «ДПЗКУ» також і у 2023 р.», — зауважують в уряді, уточнюючи, що йдеться про 4,6 млрд грн.

Кабмін також вказує, що внаслідок збройної агресії з боку рф втрачено рухоме та нерухоме майно ДПЗКУ, що вплинуло на зменшення доходів товариства.

Крім того, ДПЗКУ несе додаткові витрати у зв’язку з необхідністю переміщення максимально можливих залишків зерна з філій, що перебували під загрозою окупації. Також внаслідок воєнних дій та блокування рф морських торговельних шляхів відбулось перенасичення внутрішнього ринку, що вплинуло на зниження ціни реалізації продукції нижче від вартості запасів.

Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп’яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік. Корпорація має у своєму складі два власних річкових термінали (Голопристанський та Великолепетиський елеватори) з можливістю перевантаження збіжжя на водний транспорт. На всіх переробних підприємствах ДПЗКУ запроваджена система управління безпекою виробництва харчових продуктів ISO 22000:2005 НАССР.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!