Масовий розвиток переробки агропродукції спровокують два чинники

Джерело:  AgroPortal.ua
переработка зерна

Відкриття ринків та дешеве фінансування сільгосптоваровиробників — найголовніше для розвитку переробки сільгосппродукції в Україні. Ці дві базові речі спровокують масовий рух підприємців у переробку.

Таку думку висловив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в інтерв’ю «Голосу Америки».

«Якщо ми візьмемо усі наші зернові та олійні, а це приблизно 110 млн т за минулий рік, то внутрішнє споживання було 20 млн т. Із 90 млн т ми переробляли десь 15-20 млн. Це в першу чергу на шрот, олію, соняшник та сою. Решта — продаж зерна. Звичайно, частину його можна переробляти», — цитує його пресслужба Мінагрополітики.

У більшості випадків, як вважає Сольський, легше побудувати завод і зрозуміти, який завод треба, аніж потім продати цю продукцію. Тому найважливіше — відкриття ринків.

«Перший та великий крок — це Євросоюз. Завдяки керівництву України вони оперативно відкрили ці ринки. Зараз треба з ними допрацювати це питання, щоб вони сказали: «Це не на один рік, а назавжди». Або ми домовимось про один текст, який працюватиме вже на весь час. Він може бути приблизно такого характеру, що з наступного року ми даємо 30% чогось, через рік 50% і так далі. Але бізнес повинен зрозуміти, що далі це рішення не буде переглядатися», — зазначив він.

За його словами, ще одна базова річ, яка спровокує масовий рух у переробку, — забезпечення з боку держави аграріїв дешевим фінансуванням. Потім це дасть хороший результат, адже той, хто працює в переробці, буде конкурентніший від просто продавця зерна.

«Коли ми говоримо про програми відновлення в Україні, то там можна вибудувати пріоритети, щоб у першу чергу спрямовувати кошти на переробку. І я думаю, що бізнес із задоволенням підхопить ініціативу та зробить усе, що потрібно. Головне, щоб держава відстояла ринки», — додав міністр.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!