Китай запроваджує обмеження на імпорт зерна пшениці з Казахстану – експортери

стоп

Митне управління Китаю запровадило обмеження на ввезення зерна казахстанської пшениці для заводів, зареєстрованих у бондовій зоні, повідомили агенції «АПК Новини Казахстану» в Асоціації експортерів зерна. За словами представників, поки що офіційної заяви від Китаю з цього питання немає, проте на ринку спостерігається суттєвий ажіотаж.

«Китайська митниця повністю заборонила імпорт пшениці для заводів, зареєстрованих у Бондовій зоні, з чим це пов’язано поки що не зрозуміло. Імпорт пшениці здійснюватиметься строго за квотою виділеної COFCO, один раз на рік на кожну компанію індивідуально. У кого немає квоти, зможуть завезти пшеницю, сплативши мито у розмірі 65%, іншого варіанта вже не буде. Зараз ситуація буде такою самою як 2 роки тому, чисто за квотою, або митом», – повідомили експортери.

«Суть у тому, що експорт тепер постане. Будуть квоти на прийом збіжжя, будуть бар’єри. Якихось пояснень від китайців поки що немає, можна лише здогадуватися», – також сказали нам учасники ринку.

Варто зазначити, що практично всі казахстанські експортери збіжжя постачали свій товар для заводів, зареєстрованих у бондовій зоні.

Як пояснив зерновий трейдер з Акмолінської області Каїрбек Жалгапбаєв, казахстанська пшениця мала можливість заходити до Китаю через Алашанькоу та Хоргос у бондову зону Сіньцзян-Уйгурського автономного району Китаю, де імпорт здійснювався без мита. З введенням заборони ввозити пшеницю без мита буде можливо лише за квотами, які встановить COFCO, або сплачувати мито.

Трейдер вважає, що Китай запровадив заборону після того, як Казахстан заговорив про мито.

«Наші чиновники заговорили про мито, китайці спрацювали на випередження. Вирішили, заморозять ввезення, а коли відкриють, усі будуть зговірливішими», – зазначив К.Жалгапбаєв.

Трейдер Амір Бутирханов повідомив, що Китай завжди був сильно забюрократизованим ринком і гальмував імпорт зерна.

«Китай завжди буде ось так гальмувати, на нього не можна робити велику ставку, як це робить наше міністерство та уряд. Нещодавно заявляли, що на Китай піднімуться обсяги до 3 млн. тонн. Ні, Китай вичавлюватиме наших «на ні». Вважаю, що Казахстану потрібно вжити заходів у відповідь – не запускати китайські вантажі до Казахстану. Або якісь інші дзеркальні заходи. Коли до нас приходять представники Китаю, ми вважаємо за краще не працювати з ними, бо вони відразу починають описувати стільки проблем, хочуть, щоб ми дешево віддали і ще щось повинні їм. З китайцями робити бізнес дуже тяжко», – розповів трейдер.

Агентство «АПК Новини Казахстану» запросило офіційну інформацію щодо обмежень з боку Китаю. Слідкуйте за новинами.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!