Китай стикається з надлишком сої, що веде до переорієнтування ринків

Джерело:  OleoScope
Китай

Надлишок сої загрожує обмежити імпортні апетити Китаю в період із вересня по грудень, піковий сезон збуту американських бобів повідомляє Agriculture.

Китай стикається з надлишком соєвих бобів, оскільки рекордно високі закупівлі збільшують запаси в той час, коли попит на корми для тварин залишається низьким, а ціни на такі продукти, як соєва олія та соєвий шрот, повинні впасти ще нижче, прогнозують аналітики. Базовий сорт соєвого борошна DSMcv1 з Дайляня втратив майже 8% за три тижні, тоді як соєва олія DBYcv1 минулого тижня впала приблизно на 4%.

“Головна проблема в тому, що попит на соєві продукти не зростає”, – сказав сінгапурський трейдер з міжнародної компанії, яка управляє заводами з переробки олійних культур у Китаї. «Маржа переробки перебуває під тиском через величезні постачання бобів».

Соєві боби подрібнюють для виробництва соєвого борошна – багатого білком інгредієнта, який використовується для корму найбільшого у світі стада свиней у Китаї, а також соєвої олії, яка переважно використовується для приготування їжі. Але уповільнення економічного зростання в Китаї, який споживає майже половину світової свинини, знижує попит і на м’ясо, і на кормові продукти.

За словами трейдерів, імпорт сої до Китаю в липні, в основному з Бразилії, ймовірно, досягне рекордно високого рівня через низькі ціни та перспективи повернення Дональда Трампа на пост президента США та відновлення торговельних тертя.

Маржа переробки, яка була у негативній зоні з початку червня, цього місяця впала ще більше. Переробники олійних культур у хабі Жичжао втрачають понад 600 юанів за тонну, що є найбільшим падінням із лютого.

За розрахунками Reuters, заснованими на оголошеннях про аукціони та звіти аналітиків, з лютого державний постачальник соєвих бобів Sinograin виставив на аукціон близько 9,68 млн. тонн імпортних соєвих бобів, але переробники купили лише 2,08 млн. тонн, або 21%.

За словами Дарина Фрідріхса, співзасновника шанхайської компанії Sitonia Consulting, минулого року було продано близько 27% соєвих бобів, виставлених на аукціон, і рівень участі також був вищим.

«Дуже складно бути оптимістом, тому що практично з усіх білків ціни впали, попит слабкий. Споживачі насправді не хочуть витрачати гроші», – додав він.

У своєму останньому звіті міністерство сільського господарства Китаю прогнозує зниження споживання сої в 2024/25 році до 114,56 млн тонн порівняно з передбачуваними 115,24 млн тонн в маркетинговому році 2023/24, що закінчується. Тим часом Бразилія випередила США і стала найбільшим постачальником сої в Китай, на її частку припадає 70% імпорту.

Імпорт сої до Китаю з Бразилії виріс на 2,2% у червні порівняно з тим же періодом попереднього року. За даними Головного митного управління, найбільший у світі покупець сої імпортував 9,72 млн тонн олійного насіння з Бразилії минулого місяця порівняно з 9,51 млн тонн роком раніше.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!