Китай розглядає можливість імпорту соєвого шроту з Бразилії через дефіцит пропозиції

Джерело:  Oilworld
соевый шрот

Китай, найбільший у світі виробник і споживач соєвого шроту, розглядає можливість дозволу великомасштабного імпорту бразильського соєвого шроту в умовах внутрішнього дефіциту, що триває, але багато учасників ринку сумніваються, що дробарки імпортуватимуть, навіть якщо дозвіл буде отримано.

Падіння обсягів відвантаження сої з липня змусило китайські підприємства з переробки зерна різко знизити активність, при цьому імпорт у третьому кварталі знизився на 9,1% у річному обчисленні, що призвело до скорочення виробництва соєвого шроту та зростання спотових цін на соєвий шрот із серпня.

За даними Головного митного управління, імпорт сої до Китаю у жовтні знизився на 19% у річному обчисленні до 4,14 млн тонн, що є найнижчим жовтневим обсягом з 2014 року. У результаті спотові ціни на соєвий шрот зросли на 5,6% у місячному вирахуванні, а поточна спотова ціна зросла на 61% порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляє S&P Global Platts.

У той час як імпорт сої, як очікується, зросте в листопаді та грудні до 7,5 млн. тонн і 9,5 млн. тонн відповідно, близько 1,5 млн. тонн щомісяця необхідно буде повертати в державні резерви Китаю, які деякі переробники скоротили в спробі зменшити дефіцит Це знизить обсяг соєвих бобів, що імпортуються, доступних для виробництва соєвого шроту.

Покриття попиту на прилеглі поставки залишається низьким, оскільки виробники купують “з рук в руки”, і очікується, що ринок соєвого шроту залишиться напруженим до 1 кварталу 2023 року, повідомили кілька джерел. Станом на 14 листопада було покрито лише 4,6 млн. тонн із загального відкритого попиту на сою у розмірі 6 млн. тонн для грудневих поставок, тоді як покриття січневих поставок склало 25%.

За відсутності ознак того, що ринок готовий збільшити відкритий попит на постачання сої у грудні-січні, переробні комбікормові галузі вже стурбовані постачанням соєвого шроту з постачанням у березні та квітні, повідомило джерело на великій китайській переробній компанії.

Опція імпорту

Дефіцит спонукав китайську владу розглянути питання про вирішення великомасштабного імпорту соєвого шроту – у 2021-22 роках був зареєстрований лише один вантаж – при цьому найвірогіднішим постачальником є ​​Бразилія, після нещодавнього рішення Китаю відкрити свої ринки для імпорту бразильської кукурудзи.

Процес оформлення документації на імпорт соєвого шроту триває і може бути завершений найближчим часом, що спричинить дискусію на ринку про те, який вплив цей варіант вплине на комбікормові заводи Китаю.

Китайські виробники повідомили, що пропозиції на бразильський шрот вже доступні для грудневих поставок, які, швидше за все, прибудуть до Китаю в лютому після місячного Нового року.

Однак більшість учасників ринку сумнівалися, що комбікормовий сектор Китаю імпортуватиме соєвий шрот з Бразилії, якщо така можливість з’явиться, заявивши, що комбікормові заводи не мають досвіду в імпорті, ф’ючерсному ціноутворенні та валютному хеджуванні і звикли купувати соєвий шрот у місцевих дробарок. транспортні збори лише у дробарки.

Якби вони імпортували бразильський соєвий шрот, їм довелося б платити за вантажі в доларах США та транспортні витрати з портів, що може спричинити великі капітальні ризики та витрати, з якими комбікормові заводи були в змозі впоратися, повідомили джерела на ринку.

Термін придатності соєвого шроту також короткий, і постачання з Бразилії до Китаю збільшує ризик погіршення якості, повідомив трейдер соєвого шроту.

Соєвий шрот, який комбікормові заводи збирають із місцевих дробарок, зазвичай подрібнюється протягом 1-3 місяців і зберігається на складах у сухих умовах, у той час як морське транспортування може призвести до високого вмісту вологи в умовах зберігання, що призводить до погіршення якості. він.

Полегшити дефіцит

Очікується, що дефіцит соєвого шроту на внутрішньому ринку Китаю також поступово скоротиться упродовж першої половини 2023 року, повідомили численні джерела.

“Очікуваний вищий обсяг імпорту в грудні забезпечить відносно достатнє постачання соєвого шроту в період святкування Нового року за Місячним календарем”, – сказав китайський трейдер.

Джерело в китайській дробарці повідомило, що попит на соєвий шрот ослабне після Місячного Нового року, оскільки забій свиней для святкування призведе до скорочення запасів свиней, що компенсує зниження імпорту сої у лютому та березні.

“Тваринницькі підприємства поповнюватимуть запаси свиней та свійської птиці протягом березня та квітня, отже, потреба в кормах значно зросте наприкінці другого кварталу”, – сказав інший китайський виробник.

Проте третє китайське джерело в дробарках повідомило, що дробильникам може бути запропоновано імпортувати соєвий шрот для продажу місцевим комбікормовим заводам, якщо імпортна націнка на соєвий шрот виявиться більш конкурентоспроможною, ніж націнка на соєві боби на внутрішньому ринку.

“Можливо є шанс, що китайські дробарки розглянуть можливість імпорту шроту з Бразилії”, – сказало джерело.

Такий ціновий арбітраж стався б тільки в тому випадку, якби соєві боби були надто дорогими для імпорту Китаєм, тоді як соєвий шрот із Бразилії був відносно дешевшим через високі запаси або вищі, ніж очікувалося, обсяги дроблення в Бразилії, сказав він. китайський трейдер.

Джерела як у переробці так і в торгівлі не очікують, що це станеться у найближчій перспективі.

Незначний регіональний вплив

Регіональні комбікормові заводи також були стурбовані перспективою потенційного імпорту Китаєм бразильського соєвого шроту.

“Ми розуміємо, що вихід Китаю на закупівлю [бразильського соєвого шроту] може потрясти ринок, але ми поки не бачимо такої поведінки ринку”, – сказав менеджер із закупівлі кормів в Індонезії.

Південно-Східна Азія є ключовим напрямком для американського соєвого шроту, при цьому найбільший регіональний імпортер Індонезія закуповує понад 2 мільйони тонн на рік у Бразилії для своєї птахівничої промисловості.

В’єтнам також імпортує соєвий шрот із Бразилії, хоча Аргентина постачає близько 60% від своїх 5,2 млн. тонн на рік імпорту соєвого шроту.

“Тільки великі комбікормові заводи використовують [бразильський соєвий шрот] через більш високий вміст сирого білка, решту ми вважаємо за краще імпортувати з Аргентини, так що це не сильно вплине на нас”, – сказав трейдер з В’єтнаму.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!