Котирування пшениці прискорили зниження на біржах після виходу січневого звіту в USDA та IGS

пшеница

Котирування пшениці на світових біржах вчора прискорили зниження на тлі досить ведмежого січневого звіту USDA, в якому знижені прогнози споживання імпорту та збільшені кінцеві запаси.

Аналітики все більше уваги звертають на низькі темпи експорту пшениці з ЄС, особливо на тлі збільшенням прогнозів виробництва в наступному сезоні.

Експерти Stratégie Grains в січневому звіті підвищили прогноз виробництва м’якої пшениці в країнах ЄС в 2022/23 МГ на 1 млн т в порівнянні з місяцем раніше озвучених показником – до 127,7 млн т, що все ще поступається результату сезоном раніше (129,8 млн т).

Як уточняється, в Західній та Центральній Європі погодні умови з осені в цілому сприятливі для розвитку посівів озимої пшениці, незважаючи на дефіцит опадів в деяких районах Іспанії, в той час як на південному сході Європи (особливо в Румунії) відзначалися менш сприятливі погодні умови.

Березневі ф’ючерси на європейську пшеницю на Паризькій Euronext вчора знизилися на 5,5 €/т до 265,75€/т (305,1 $/т), а вересневі ф’ючерси знизилися на 3,75€/т до 244€/т.

Нижчі ціни на пшеницю нового врожаю повинні прискорити продажі пшениці старого врожаю, темпи експорту якого поки не відповідає очікуванням.

Березневі ф’ючерси на чорноморську пшеницю на біржі в Чикаго вчора впали ще на 4,5 $/т до 323 $/т, за два дні втративши 2,5%, при цьому падінні цін на європейську пшеницю чинить максимальний тиск на чорноморську пшеницю, яка зараз є основним конкурентом в регіоні.

IGC 13 січня підвищили прогноз світового виробництва пшениці на 2021/22 рік на 4 млн т до 781 млн т. завдяки поліпшенню прогнозу врожаю в Австралії з 32 до 35,5 млн т. Нагадаємо, в січневому звіті USDA прогноз виробництва пшениці підвищений до 778,6 млн т, а виробництво в Австралії заставлено на рівні 34 млн т.

IGC також у своєму первісному прогнозі вказав, що виробництво пшениці в 2022/23 році зросте четвертий сезон поспіль до нового рекордного піку, але, оскільки споживання також за прогнозами буде рости, великих змін в запасах не очікується.

Березневі ф’ючерси в США вчора знову різко знизилися:

  • на 4,04 $/т до 274,4 $ / т на м’яку озиму пшеницю в Чикаго;
  • на 6,71 $/т до 279,2 $/т на тверду озиму пшеницю в Канзас-Сіті;
  • на 9,19$/т до 329 $ / т на тверду яру пшеницю в Міннеаполісі.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!