Котирування на рослинні олії зростають в надії, що стимулювання економіки Китаю збільшить попит

Джерело:  GrainTrade
растительные масла масло

Центральний банк Китаю у вівторок заявив, що вживе заходів для зниження вартості запозичень, вливання більшої ліквідності в економіку та полегшення іпотечних платежів для домогосподарств.

Керівник Народного банку Китаю Пан Гуншэн заявив, що центральний банк незабаром скоротить обсяг готівкових коштів, які банки повинні тримати як резерви—так звану норму обов’язкових резервів (RRR)—на 0,5%, що внесе на ринок близько 1 трлн юанів (141,7 млрд доларів) «довгострокової ліквідності».

Пан також оголосив про плани щодо збільшення підтримки проблемного сектора нерухомості, включаючи зниження процентних ставок за існуючими іпотечними кредитами.

На думку експертів, такі стимулюючі заходи з боку китайського уряду, ймовірно, будуть недостатніми для досягнення прогнозу зростання ВВП Китаю на 5% у 2024 році, після падіння до 5,2% у 2023 році, найнижчого показника за останні 20 років.

Затяжний спад на ринку нерухомості, високе безробіття серед молоді (20-30%) та зростаючі рівні заборгованості місцевих органів влади, які досягають близько 10 трильйонів доларів, продовжуватимуть тягнути економіку Китаю вниз.

Після заяви Пана китайські акції продемонстрували найсильніше зростання з лютого 2022 року, а на біржах продовжилося зростання котирувань на рослинні олії в очікуванні збільшення попиту з боку Китаю.

Найбільш активний контракт на соєву олію на китайській біржі в Даляні вчора зріс на 1,06%, а контракт на пальмову олію додав 0,58%.

Листопадові ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa з початку тижня продовжили зростання ще на 1% до 3988 ринггітів/т або 961 $/т (+3,7% за тиждень), незважаючи на скасування закупівель з боку Індії, а також подальше зміцнення курсу ринггіта до долара.

Індійські маслопереробні заводи скасували закупівлі 100 тис. тонн пальмової олії з поставкою в період з жовтня по грудень через рішення уряду підвищити імпортні мита, і, за оцінками трейдерів, ще будуть знижувати закупівлі найближчим часом.

Ринггіт зміцнився на 1,19% відносно долара США, досягнувши майже трирічного максимуму, що знижує експортну привабливість пальмової олії порівняно з іншими, навіть подорожчавшими оліями.

Грудневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго за тиждень зросли на 8,8% до 955 $/т (+7,2% за місяць), отримуючи підтримку від спекотних умов у Бразилії на початку посіву сої.

Експортні ціни попиту на соняшникову олію з доставкою в українські порти Чорного моря підвищуються до 940-950 $/т, тоді як ціни на російську соняшникову олію залишаються на рівні 930-935 $/т FOB, але ціни пропозиції продовжують зростати слідом за підвищенням цін на соняшник.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!