Казахстан запровадить заборону на імпорт не лише зерна, а й продуктів переробки протягом тижня

Гостро питання прихованого транзиту зерна через Казахстан розглядали 08 серпня в Палаті підприємців Костанайської області. Зерновики регіону заявили, що ціна якісної пшениці руйнується на очах, незабаром вона впаде нижче за 50 тис. тенге за тонну. Причиною є дешеве зерно, яке, незважаючи на заборони, завозять із Росії. Необхідно вживати термінових заходів. На зустрічі було заявлено, що в МСГ ухвалено рішення ввести заборону не лише на імпорт зерна, а й усієї лінійки продуктів її переробки, повідомляє агентство «АПК Новини».

Як повідомив на засіданні у Палаті підприємців голова галузевої ради з питань АПК Олександр Бородін, заборону на ввезення пшениці вводять, а завезення подрібнення, борошна йде безперешкодно.

«Я вчора розмовляв із заступником акіма області, ми обговорювали цю проблему. Він порадив звертатися до департаменту економічних розслідувань. З Росії завозиться дроблянка, борошно і так виходить, що вони ще мають ПДВ, і цей ПДВ Казахстан втрачає – близько 20%. Цей ПДВ Казахстан просто дарує Росії. Весь минулий рік йшли «сірі» постачання», – повідомив Бородін.

Чи припинилося постачання зерна з Росії сірим шляхом зараз? З таким питанням звернувся О.Бородін до представника КТЖ.

«Кілька випадків прихованого транзиту було. Нині ці справи перебувають у департаменті економічних розслідувань. 4 червня було укладено меморандум між ДГД, КТЖ, ДЕР, Атамекеном щодо прихованого транзиту. Наразі ми отримали наказ, де будь-який імпортний та експортний вантаж перевіряється на наявність сертифіката СТ-1. Якщо його немає, прийом до перевезення не допускається. І не важливо яка країна-імпортер. Стосується всього вантажу, що ввозиться», – зазначив заступник директора з логістики філії «КТЖ-Вантажні перевезення» Канат Алшоразов.

«Ми відчуваємо, що нашу продукцію не купують, мірошники все зерно завозять із Росії. Якщо ми не визначимося з ціною, то також продаватимемо по 50 тис. тенге за тонну. Це у кращому випадку», – зазначив Бородін.

Необхідно запровадити заборону на всю групу зернопродуктів, вважають костанайські аграрії.

«Наказ про повну заборону вже перебуває у Міністерстві сільського господарства. Він уже вийшов, тепер він на узгодженні. Заборона стосується ввезення зерна та продуктів переробки. Наказ ухвалять протягом тижня», – повідомили на засіданні Палати підприємців.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!