Казахстан скоротить посіви пшениці у 2025 році

сев

Міністр сільського господарства Казахстану подав Президентові країни план розвитку аграрної галузі на 2025 рік. Повідомлялося, що наступного сезону держава має намір прискорено вдосконалити склад та структуру посівних площ, збільшити площі високорентабельних культур, скоротити сівбу пшениці, повідомляє агентство АПК Новини.

За інформацією голови Мінсільгоспу, на період 14 жовтня в країні зібрано понад 25 млн. тонн зерна – це рекордні цифри для Казахстану. На даний час прибрано 98% площ. Середня врожайність складає 15,5 ц/га.

Все гаразд цього року та з кормовими травами. За словами міністра, їхній урожай також на високому рівні. Також рекордним названо врожай цукрових буряків. Обсяг збору становив 1,2 млн тонн.

Глава відомства зазначив, що такого рівня вдалося досягти завдяки державним коштам, що виділяються. Адже вперше на пільгове кредитування сфери АПК було виділено 580 млрд. тенге. Це втричі більше ніж рік тому. Причому гроші йшли безпосередньо фермерам. Наступного року підтримка збільшиться ще – до 900 млрд. тенге.

Глава міністерства сільського господарства повідомив, що в країні зріс показник виробництва м’яса та молока – на 4,5% та 4,2% відповідно. Галузь переробки сільгосппродукції, яку було доручено якісно опрацювати, теж не стоїть на місці – вживаються заходи щодо завантаженості виробництв, ведуться пошуки нових ринків збуту.

Також Президенту країни було озвучено плани на 2025 рік. Згідно з поданою інформацією, наступного сезону в країні продовжать диверсифікувати посіви сільгоспкультур, зокрема, очікується зниження сівби монокультури.

Як повідомили агентству АПК Новини у прес-службі МСГ, говорячи про монокультуру, глава відомства мав на увазі пшеницю.

Також знизяться площі сівби водоємних культур. Тим часом обсяги високорентабельних і пріоритетних культур зростуть. Зазначимо, що завжди раніше під рентабельними мали на увазі олійні культури.

Мета знизити площі сівби пшениці ставилася владою Казахстану і 10 років тому, і 20 років тому. Як повідомлялося, до 2028 року площі вирощування цієї культури мають скоротитися на 855 тис. га. Найбільше скорочення заплановано на Акмолінській області.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!