Казахстан налагодить постачання зерна до Єгипту

пшениця

Продкорпорація налагодила контакти із найбільшим у світі покупцем зерна з Єгипту. Наразі триває акредитація країни для участі у тендерах. Обговорюють постачання до 400 тис. тонн пшениці. Також укладено рамковий контракт із китайською компанією на постачання льону. Розпочато постачання ячменю до Ірану. Куди ще Казахстан має намір налагодити постачання зерна.

Продкорпорація приділяє особливу увагу збільшенню експортного потенціалу казахстанської пшениці. Цього року очікується гарний урожай пшениці – близько 18-19 млн. тонн. Внутрішнє споживання становить близько 6 млн. тонн. Експортний потенціал оцінюється в 12 млн тонн», – повідомив учора на засіданні Комітету з аграрних питань Мажиліса Парламенту в Костанаї Голова Правління АТ «НК Продкорпорація» Асилхан Джувашев.

Минулого року низькі світові ціни на зерно та слабку якість значно ускладнили експорт казахстанської пшениці. У поточному році основний експорт зерна був зосереджений до Китаю, через попит та високі ціни. Однак можливості перевезення КТЗ були обмежені.

Для розвитку експорту Продкорпорація запустила програму Консолідація експортних партій, що дозволить фермерам вийти на експортні ринки.

«Продкорпорація укладає експортний контракт, погоджує ціни з фермерами, поєднує дрібні партії продукції фермерів, забезпечує логістику та доставку продукції закордонним покупцям. При цьому вся робота здійснюватиметься на безоплатній основі», – сказав Джувашев.

На сьогодні Продкорпорацією укладено рамковий контракт з китайською компанією на постачання льону від казахстанських фермерів на загальну суму $3 млн і вже є фермери, які готові поставити свою продукцію.

Також, Продкорпорацією опрацьовується варіант експорту пшениці у розмірі 2-3 млн. тонн до Китаю на основі консорціуму з великими трейдерами за єдиними цінами.

Також Продкорпорація налагодила контакти з найбільшим у світі покупцем зерна з Єгипту – GASC. На даний час Продкорпорація проходить акредитацію в Єгипті для участі у тендерах. Обговорюємо постачання до 400 тис. тонн пшениці.

Також розпочато відвантаження ячменю до Ірану, планується зростання обсягів експорту до Афганістану.

Уряд Казахстану вживає стимулюючих заходів щодо вивезення зерна на експорт, обговорюються питання транспортних субсидій з метою вилучення надлишків зерна з ринку.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!