Капіталізація українських агрохолдингів у 2023 р.

Джерело:  УкрАгроКонсалт
экономика
UkrAgroConsult

Загальна капіталізація українських агрохолдингів у 2023 р. склала 49642,09 млн євро, що на 16721,19 млн євро (25,2%) менше, ніж в 2022 р. (66363,28 млн євро).

Зниження обсягу капіталізації було обумовлено:

– продовженням бойових дій та воєнного стану в Україні;

– дестабілізацією ситуації на фондових ринках та біржах, де торгуються акції агрохолдингів;

– зниженням ціни за 1 акцію та обсягів акцій, що торгуються;

– суттєвим погіршенням економічної та фінансової ситуації в Україні;

– суттєвим коливанням курсів валют, в яких торгуються акції.

– іншими причинами.

Джерело: біржові дані, розрахунок: УкрАгроКонсалт

У 2023 р. агрохолдинги вступили з капіталізацією у 988,05 млн євро. До кінця I кв. кварталу вона знизилась на 0,52 млн євро (-0,05%) і склала 987,53 млн євро.

Капіталізація у більшості українських агрохолдингів у І кв. 2023 р. демонструвала зниження, ціни за 1 акцію та обсяги торгів знижувались.

Основні фактори зниження:

– продовження бойових дій в зоні конфлікту;

– суттєве зниження економічної активності;

– дестабілізація ситуації на фінансових та фондових ринках;

– зниження активності агрохолдингів на біржах;

– дестабілізація курсів валют, у яких торгуються акції агрохолдингів.

У більшості агрохолдингів капіталізація в І кв. 2023 року у порівнянні із І кв. 2022 року демонструвала зниження, крім таких агрохолдингів як Астарта-Київ та Укрпродукт, у яких починаючи з 7 березня спостерігалось зростання капіталізації, яке перевищило рівень за аналогічний період І кв. 2022 року за рахунок зростання ціни за 1 акцію, а також обсягів акцій, що торгуються. Також слід відзначити такі агрохолдинги, як IMC, KSG Agro, Кернел та Агроліга, у яких з 7 по 14 березня спостерігалось перевищення обсягів капіталізації у порівнянні із аналогічним періодом І кв. 2022 року, а також МХП, у якого спостерігалось зростання капіталізації з 28 лютого по 7 березня 2023 р.

У решти агрохолдингів спостерігалось зниження капіталізації у порівнянні із І кв 2022 року.

Джерело: біржові дані, розрахунок: УкрАгроКонсалт

На початок ІІ кв. 2023 р. капіталізація агрохолдингів становила 963,29 млн євро. На кінець кварталу вона зросла на 40,65 млн евро (+4,0%) і склала 1003,94 млн євро.

Капіталізація у більшості українських агрохолдингів у ІІ кв. 2023 р. продемонструвала зниження, ціни за 1 акцію та обсяги торгів суттєво впали.

Основні фактори зниження:

– продовження бойових дій та воєнного стану в Україні;

– дестабілізація ситуації на фондових ринках та біржах, де торгуються акції агрохолдингів;

– зниження ціни за 1 акцію та обсягів акцій, що торгуються;

– відсутність перспектив врегулювання конфлікту;

– суттєве коливання курсів валют, в яких торгуються акції.

У більшості агрохолдингів капіталізація демонструвала зниження, крім такого агрохолдингу, як Астарта-Київ, у якого протягом ІІ кв. 2023 р. капіталізація зросла у порівнянні з ІІ кв. 2022 р. за рахунок зростання ціни за 1 акцію, а також обсягів акцій, що торгуються. Також слід відзначити такий агрохолдинг, як Мілкленд, у якого з 2 по 16 травня 2023 року відбувалось зростання капіталізації по відношенню до того ж періоду 2022 р., що пов’язано із певною стабілізацією ситуації на Лондонській біржі, а також зростання ціни за 1 акцію, а також обсягів акцій, що торгуються. З 2 по 23 травня 2023 року спостерігалось зростання капіталізації агрохолдинга ІМС по відношенню до того ж періоду 2021 р., що пов’язано із зміцненням курсу польського злотого (валюта, в якій торгуються акції), а також зростанням ціни за 1 акцію, а також обсягів акцій, що торгуються. Також слід відзначити агрохолдинг Овостар Юніон, у якого з 9 травня по 27 червня 2023 року спостерігалось зростання капіталізації по відношенню до того ж періоду 2022 року, що, як і у випадку із агрохолдингом ІМС, пов’язано із зміцненням курсу польського злотого (валюта, в якій торгуються акції), а також зростанням ціни за 1 акцію, а також обсягів акцій, що торгуються. Агрохолдинг Агроліга продемонстрував зростання капіталізації з 9 по 30 травня 2023 року, а потім з 6 по 27 червня по відношенню до того ж періоду 2022 року. Причинами цього є тіж самі, що і у Овостар Юніон та ІМС. Незначне зростання капіталізації продемонстрував агрохолдинг Укрпродукт з 13 по 27 червня, що пов’язано зі зростанням ціни за 1 акцію та обсягів акцій, що торгуються, а також зі зміцненням курсу британського фунту (валюта, в якій торгуються акції).

Решта агрохолдингів протягом всього ІІ кв. 2023 р. продемонстрували зниження капіталізації у порівнянні із ІІ кв. 2022 р. Це було повязано із внутрішньою ситуацією в компаніях, а також із ситуацією на біржах та коливаннями курсів валют, в яких торгуються акції.

Джерело: біржові дані, розрахунок: УкрАгроКонсалт

На початок ІІІ кв. 2023 р. капіталізація агрохолдингів становила 1009,56 млн євро. На кінець кварталу вона знизилась на 170,87 млн евро (-16,9%) і склала 838,69 млн євро.

Капіталізація у більшості українських агрохолдингів у ІІІ кв. 2023 р. продемонструвала зниження, ціни за 1 акцію та обсяги торгів суттєво впали.

Основні фактори зниження:

– продовження бойових дій та воєнного стану в Україні;

– дестабілізація ситуації на фондових ринках та біржах, де торгуються акції агрохолдингів;

– зниження ціни за 1 акцію та обсягів акцій, що торгуються;

– суттєве погіршення економічної та фінансової ситуації в Україні;

– суттєве коливання курсів валют, в яких торгуються акції;

– припинення дії «зернової угоди» та виникнення ряду нових логістичних проблем із транспортуванням аграрної продукції;

– зміни на світових аграрних ринках, що вплинули на ціни на сільгосппродукцію.

Протягом ІІІ кв. 2023 р. ситуація з капіталізацією більшості агрохолдингів порівняно з ІІI кв. 2022 р., складалася набагато гірше.

Але, незважаючи на це, слід відзначити й позитивні зміни. У таких агрохолдингів як Астарта-Київ, Мілкіленд, Овостар Юніон, Укрпродукт та Агроліга спостерігалось зростання капіталізації у порівнянні із ІІІ кв. 2022 р. Також часткове зростання капіталізації зафіксовано у таких агрохолдингів як Агротон та IMC. Це свідчить про певну стабілізацію ситуації у цих агрохолдингів та покращення їх позицій на біржах, де торгуються їх акції.

Капіталізація всіх агрохолдингів продемонструвала зниження протягом всього ІІІ кв. 2023 р. у порівнянні із ІІІ кв. 2022 р. Це було пов’язано із внутрішньою ситуацією в компаніях, а також із ситуацією на біржах та коливаннями курса валют, в яких торгуються акції.

Джерело: біржові дані, розрахунок: УкрАгроКонсалт

На початок IV кв. 2023 р. капіталізація агрохолдингів становила 823,30 млн євро. На кінець кварталу вона зросла на 25,30 млн евро (+2,9%) і склала 848,60 млн євро.

Капіталізація у більшості українських агрохолдингів у IV кв. 2023 р. продемонструвала зниження, ціни за 1 акцію та обсяги торгів суттєво впали.

Основні фактори зниження:

– продовження бойових дій та воєнного стану в Україні;

– дестабілізація ситуації на фондових ринках та біржах, де торгуються акції агрохолдингів;

– зниження ціни за 1 акцію та обсягів акцій, що торгуються;

– суттєве погіршення економічної та фінансової ситуації в Україні;

– суттєве коливання курсів валют, в яких торгуються акції.

Протягом IV кв. 2023 р. ситуація з капіталізацією більшості агрохолдингів порівняно з IV кв. 2022 р., складалася набагато гірше.

Капіталізація майже всіх агрохолдингів продемонструвала зниження протягом всього IV кв. 2023 р. у порівнянні із IV кв. 2022 р. Це було пов’язано із внутрішньою ситуацією в компаніях, а також із ситуацією на біржах та коливаннями курса валют, в яких торгуються акції.

Виключенням стали агрохолдинги Астарта-Київ та Овостар Юніон, які в IV кв. 2023 року продемонстрували зростання капіталізації у порівнянні із IV кв. 2022 року. Причинами цього стали: зростання ціни за 1 акцію, а також збільшення обсягів акцій, що торгуються на біржах. Також позитивним моментом стала більш активна їх діяльність на внутрішніх та зовнішніх ринках.

Часткове (періодичне) відновлення капіталізації продемонстрували агрохолдинги МХП та Укрпродукт, але це не вплинуло на загальну картину: більшу частину IV кв. вони демонстрували зниження капіталізації.

Джерело: біржові дані, розрахунок: УкрАгроКонсалт

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!