Капіталізація агрохолдингів: ІI кв. 2024 р. проти ІI кв. 2023 р.

Джерело:  УкрАгроКонсалт
инфляция экономика
UkrAgroConsult

Капіталізація у більшості українських агрохолдингів у ІІ кв. 2024 р. продемонструвала зниження, ціни за 1 акцію та обсяги торгів суттєво впали.

Основні фактори зниження:

– продовження бойових дій та воєнного стану в Україні;

– дестабілізація ситуації на фондових ринках та біржах, де торгуються акції агрохолдингів;

– зниження ціни за 1 акцію та обсягів акцій, що торгуються;

– відсутність перспектив врегулювання конфлікту;

– суттєве коливання курсів валют, в яких торгуються акції.

Наслідки зниження капіталізації проти IІ кв. 2023 р.:

– втрата значної частини коштів, які передбачалось використати на різні потреби, в тому числі і на проведення посівної та збиральної кампанії;

– втрата ряду позицій на біржах та фондових ринках;

– скорочення видатків на розвиток та діяльність агрохолдингів;

– часткове або повне припинення діяльності агрохолдингів;

– негативний вплив конфлікту на подальший розвиток АПК та сільського господарства.

Протягом ІІ кв. 2024 р. ситуація з капіталізацією більшості агрохолдингів порівняно з ІI кв. 2023 р., складалася гірше.

Але при цьому слід відзначити ряд агрохолдингів, у яких спостерігалось часткове зростання капіталізації в різні періоди ІІ кв. 2024 року у порівнянні із аналогічними періодами ІІ кв. 2023 року. Це є позитивною тенденцією на фоні продовження війни в Україні.

У більшості агрохолдингів капіталізація демонструвала зниження, крім такого агрохолдингу, як Овостар-Юніон, у якого протягом ІІ кв. 2024 р. капіталізація зросла у порівнянні з ІІ кв. 2023 р. за рахунок зростання ціни за 1 акцію, а також обсягів акцій, що торгуються. Також слід відзначити такий агрохолдинг, як Укрпродукт, у якого за більшу частину ІІ кв. 2024 р. відбувалось зростання капіталізації по відношенню до того ж періоду 2023 р., що пов’язано із певною стабілізацією ситуації на Лондонській біржі, а також зростання ціни за 1 акцію, а також обсягів акцій, що торгуються. З 19 по 26 червня 2024 року спостерігалось зростання капіталізації агрохолдингів Мілкіленд та Агротон по відношенню до того ж періоду 2023 р., що пов’язано зі зміцненням курсу польського злотого (валюта, в якій торгуються акції), а також зростанням ціни за 1 акцію, а також обсягів акцій, що торгуються. Також слід відзначити агрохолдинг Агродженерейшн, у якого з 20 по 26 червня 2024 року спостерігалось зростання капіталізації по відношенню до того ж періоду 2023 року, що пов’язано із зміцненням курсу євро (валюта, в якій торгуються акції), а також зростанням ціни за 1 акцію, а також обсягів акцій, що торгуються. Агрохолдинги Астарта-Київ та KSG Agro продемонстрували незначне зростання капіталізації наприкінці ІІ кв. 2024 року по відношенню до того ж періоду 2023 року. Причинами цього є тіж самі, що і у Мілкіленд та Агротон.

Решта агрохолдингів протягом всього ІІ кв. 2024 р. продемонстрували зниження капіталізації у порівнянні із ІІ кв. 2023 р. Це було повязано із внутрішньою ситуацією в компаніях, а також із ситуацією на біржах та коливаннями курсів валют, в яких торгуються акції.

Згідно з біржовими даними та розрахунками УкрАгроКонсалт, загальна капіталізація агрохолдингів (МХП, Кернел, Агротон, Астарта-Київ, Агродженерейшн, Мілкіленд, IMC, KSG Agro, Овостар Юніон, Укрпродукт, Агроліга) за IІ кв. 2024 р. склала 11602,90 млн євро, що на 1787,54 млн євро (13,3%) менше, ніж за ІI кв. 2023 р. (13390,44 млн євро).

Джерело: біржові дані, розрахунок: УкрАгроКонсалт

 

Джерело: біржові дані, розрахунок: УкрАгроКонсалт

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!