Канада виступає проти обмежень Мексики на ГМ-кукурудзу

Джерело:  Feedlot
ГМО

Канадські групи громадських інтересів критикують аргументи уряду Канади проти обмежень Мексики на ГМО-кукурудзу, які були опубліковані у п’ятницю 5 квітня у рамках торговельної суперечки з Північною Америкою. 31 фермерська, профспілкова та екологічна група також опублікували заяву, в якій заперечують участь Канади у торговельній проблемі.

«Уряд Канади намагається змусити Мексику зняти обмеження використання генетично модифікованої кукурудзи для приготування традиційних продуктів харчування. Мексика — суверенна нація, яка має право визначати майбутнє своїх поставок продовольства, і їй необхідно вжити заходів щодо захисту місцевої кукурудзи від ГМ-забруднення», сказала Люсі Шарратт із Канадської мережі дій у галузі біотехнологій (CBAN), яка опублікувала сьогодні відповідь на аргументи канадського уряду .

Уряд США кинув виклик обмеженням Мексики у рамках торговельної угоди між Канадою, США та Мексикою (CUSMA). Канада приєдналася до торгової суперечки як третя сторона, хоча Канада не експортує кукурудзу до Мексики.

У своїй письмовій заяві до комісії з торговельних спорів Канада заявляє про свою згоду з аргументами уряду США про те, що ГМ-кукурудза безпечна для споживання в Мексиці. Однак у відповіді CBAN стверджується, що наука підтримує запобіжні заходи Мексики, зокрема, через те, що більшість мексиканців у щоденному раціоні покладаються на мінімально оброблену кукурудзу.

Мексика вже забороняла вирощування ГМ-кукурудзи, але указ президента від 13 лютого 2023 року обмежує деякі види використання ГМ-кукурудзи для споживання людиною, зокрема використання мінімально обробленої ГМ-кукурудзи, призначеної для використання в тісті та коржиках, щоб зробити традиційні такі продукти. як тортилья. Указ також наказує поетапну відмову від використання ГМ-кукурудзи в кормах для тварин та перероблених харчових інгредієнтів. Торгова суперечка не заперечує передбачену указом поетапну відмову від використання гербіциду гліфосату, яку спочатку планувалося розпочати 1 квітня 2024 року, але нещодавно було припинено.

“Обмеження Мексики на ГМ-кукурудзу і гліфосат є результатом десятиліть протесту з боку фермерів і корінних народів, але мексиканський уряд перебуває під величезним тиском, щоб підкоритися біотехнологічним і пестицидним компаніям, які хочуть контролювати нашу їжу”, – сказав Рік Арнольд з Trade Група TJG) Нортумберлендського відділення Ради канадців.

У п’ятницю також були опубліковані матеріали, представлені до комісії з торговельних спорів від восьми груп громадянського суспільства в США та Мексиці, в яких стверджується про ризики для здоров’я, пов’язані зі споживанням ГМ-кукурудзи та впливом гліфосату на мексиканців, а також необхідність Мексики обмежити ГМ -кукурудзу для захисту місцевої кукурудзи та права корінних народів У грудні 2023 року і CBAN, і Раді канадців також було надано дозвіл надати аргументи, проте це запрошення було відкликане з формальних причин після запиту уряду США, який був підтриманий урядом Канади. CBAN та TJG Нортумберлендського відділення Ради канадців опублікували свої аргументи для громадського обговорення у січні.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!