Імпортери українського зерна

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна
UkrAgroConsult

Автори статей:

Пшениця. Індонезія не є виробником, тому обсяги імпорту напряму залежать від зміни внутрішнього споживання. І хоча Україна географічно знаходиться достатньо далеко, ціна української пшениці досить конкурентоспроможна, не дивлячись на значну частку фрахту в ціні. У 2022/23 МР очікується зростання споживання і, як наслідок, імпорту.

Блокада українських портів у Чорному морі робить торгівлю на такі великі відстані майже неможливою. Скоріше за все, Індонезія замінить українське походження у своєму «портфелі» на більш доступне з точки зору логістики.

Єгипет виробляє пшеницю самостійно, але обсягів власного врожаю недостатньо для задоволення власних потреб, тому доводиться імпортувати. Чорноморське походження є найбільш вигідним за співвідношенням «ціна-якість», причому приваблива ціна досягається за рахунок географічної близькості. За рахунок збільшення посівних площ, врожай пшениці в Єгипті у 2022/23 МР має збільшитись, що вплине на зменшення обсягів імпорту.

Туреччина виробляє пшеницю, але цих обсягів не вистачає для забезпечення внутрішніх потреб. Крім того, Туреччина є найбільшим виробником борошна в світі. Щоб задовольнити попит на борошно, їм також потрібно імпортувати значні обсяги пшениці.

У 2021 р. їм не пощастило з погодою, але в 2022/23 МР очікується повернення до більш звичних обсягів врожаю. Не дивлячись на це, імпорт також має збільшитись через зростання споживання та попиту на борошно на світовому ринку.

Ячмінь. Споживання ячменю в Китаї у 2022/23 МР має зрости в порівнянні з минулим роком. Враховуючи стабільно невисоке виробництво, імпорт очікується на рівні 10 млн тон, що на 18% більше, ніж у 2021/22 МР. Майже третину китайського імпорту складав ячмінь з України. В умовах блокади портів обсяги експорту з України в Китай будуть незначними. Китаю доведеться купувати ячмінь в Європі, Канаді, або навіть повернутись до закупок австралійського ячменю.

Не так давно Саудівська Аравія була основним напрямком експорту українського ячменю, однак, з відкриттям китайського ринку, експортувати туди стало порівняно не так вигідно. Попит ячменю у 2022/23 МР залишиться на попередньому рівні і, швидше за все, буде задоволений російським ячменем.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!