Грузія продовжила мито на імпорт борошна, ячменю та висівок із рф

Джерело:  Спутник Грузия
борошно

Мито ефективно врівноважує плаваючі тарифи на пшеницю, що імпортується, і ставить заводи в конкурентне середовище, вважають експерти.

Уряд Грузії продовжив дію тимчасового мита на імпорт борошна, ячменю та висівок з росії до 1 березня 2025 року.

З метою підтримки грузинських фермерів, у яких виникли проблеми з реалізацією врожаю зерна у зв’язку з відсутністю на нього попиту, у Грузії з літа 2023 року запроваджено тимчасове мито на імпорт борошна, ячменю та висівок. Спочатку вона діяла до 1 листопада 2023 року. Термін дії продовжували вже двічі – спочатку до 1 березня, а вдруге – до 1 вересня 2024 року.

Питання про продовження дії мита порушила Асоціація виробників зерна і борошна Грузії, на думку якої мито ефективно врівноважує плаваючі тарифи на пшеницю, що імпортується, і ставить заводи в конкурентне середовище.

На їхню думку, це полегшить довгострокову перспективу, в тому числі і для тих, хто зберігає пшеницю, щоб після вересня мати можливість стабільно розглядати питання постачання млинів.

Згідно з постановою уряду, імпорт понад 200 кілограмів пшеничного борошна обкладався податком у розмірі 0,2 ларі за кілограм. У жовтні 2023 року його збільшили на 25%, тобто до 0,25 ларі за кілограм, імпорт понад 200 кілограм ячменю та висівок оподатковується у розмірі 0,1 ларі за кілограм.

Грузія протягом року споживає приблизно 800 тисяч тонн борошна. Більшість споживаної пшеничного борошна (приблизно 78%) надходить із росії, що є найбільшим постачальником, зокрема і зерна.

В умовах зростання експортного мита на пшеницю з росії і, як наслідок, збільшення обсягів імпорту борошна, на яке експортне мито не стягувалося, усі мелькомбінати в Грузії у першому кварталі 2023 року призупинили виробництво, як це було у 2021 році. Як результат, комори були переповнені пшеницею, а фермерам просто не було куди подіти зібраний урожай.

Важкі часи для грузинських борошномів настали влітку 2021 року після введення росією механізму плавального мита на експорт зернових. Тому Грузія в кілька разів збільшила імпорт борошна з росії, відповідно, скоротивши в 2022 році імпорт пшениці більше ніж на 30%. Як результат, майже всі мілкомбінати країни припинили роботу.

Млини почали знову імпортувати пшеницю та нарощувати виробництво лише до кінця 2022 року, коли плаваюча ставка вивізного мита на пшеницю знизилася.

Вдруге виробнича криза у млинів настала у березні 2023 року у зв’язку зі зростанням імпорту борошна та зростання експортного мита на пшеницю з росії.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!