Ф’ючерси на соєві боби у Чикаго виросли більш ніж на 1% у понеділок

Джерело:  Oilworld
доллар

Ф’ючерси на соєві боби в Чикаго зросли більш ніж на 1% у понеділок, чому сприяли результати недільних президентських виборів в Аргентині у поєднанні з вкрай спекотною погодою у Бразилії, яка, ймовірно, продовжить негативно впливати на врожай, незважаючи на дощі у вихідні.

Кукурудза торгової біржі Чикаго (CBOT) подешевшала на 0,4%, а пшениця – на 1%.

Найактивніший контракт на сою виріс на 15 центів до $13,55-1/4 за бушель о 18:00 за Гринвічем.

Зливи в неділю у Бразилії частково полегшили ситуацію у найбільшій країні-експортері соєвих бобів, де спекотні умови серйозно підірвали врожай у північних та центральних районах вирощування. Але дощі були нерегулярними, сказав Дрю Лернер, президент World Weather Inc.

«Все ще існує величезна кількість об’єктів, які все ще потребують ковтка води», – сказав Лернер. Він додав, що цього тижня прогнозуються додаткові дощі заввишки до 2 дюймів, за винятком північного сходу Бразилії, де, як очікується, погода залишатиметься сухою, повідомляє Рейтер.

Станом на четвер посівні площі сої у Бразилії у 2023/24 році досягли 68% від очікуваної площі, повідомила у понеділок консалтингова агробізнес-компанія AgRural, що на 7 процентних пунктів більше, ніж минулого тижня.

Посівні роботи продовжують відставати від минулорічних показників, коли 80% площ було засіяно одночасно, а поточні темпи виявилися найповільнішими за період з 2019/20 року, йдеться в повідомленні AgRural.

Затримка сталася на тлі несприятливих погодних умов на більшій частині території країни, надмірних опадів на півдні Бразилії та відсутності вологості у північних та північно-східних регіонах, зазначили у консалтинговій компанії.

За даними AgRural, у штаті Мату-Гросу, що є найбільшим виробником зерна в центрально-західній частині Бразилії, потреба у пересадці рослин зростає, оскільки зливи, зареєстровані там минулого тижня, були нерегулярними, а високі температури на тлі спеки також вплинули на посів.

«На даний момент виробники в найбільш постраждалих районах розділені між пересадкою, залишенням соєвих бобів у тому вигляді, в якому вони є, щоб подивитися, чи відновляться вони хоча б частково, або відмовою від частини діяльності та переходом відразу до посадки другого врожаю на початку 2024 року. року», – сказали консультанти.

AgRural минулого тижня знизив свій прогноз урожаю сої в Бразилії в 2023/24 році через погану погоду і заявив, що нові скорочення можливі до кінця цього місяця в залежності від погоди.

Консультаційне агентство у понеділок також повідомило, що фермери в центрі та півдні Бразилії засіяли 80% площ, очікуваних для першого врожаю кукурудзи у 2024 році, порівняно з 76% тиждень тому, але нижче за 82%, зареєстрованих роком раніше.

Ринок сої також оцінював президентські вибори в Аргентині, що відбулися в неділю, найбільшому у світі експортері соєвого шроту і соєвої олії. Обрання Хав’єра Мілєї відкриває можливість для «радикальних змін» у політиці зернового сектору, заявили основні сільські асоціації країни.

У минулому аргентинських виробників заохочували продавати соєві боби за вигідним обмінним курсом, каже Лейн Акре, економіст ProFarmer. Але ситуація може змінитись після пропозиції Мілеї про перехід Аргентини на долар США.

«Мені цікаво, чи думає ринок, що ці аргентинські виробники довше утримуватимуть боби тепер, коли вони не будуть такого стимулу продавати», – сказав Акре.

Грудневі ціни на кукурудзу CBOT знизилися на 1-1/2 цента і становили 4,65-1/2 долара за бушель. Грудневі ф’ючерси на пшеницю CBOT подешевшали на 6 центів до $5,44-3/4 за бушель.

Міністерство сільського господарства США повідомило, що експортери продали до Мексики 104 тисячі тонн американської кукурудзи. Щотижневий звіт Міністерства сільського господарства США, який вийде о 16:00 за східним часом (21:00 за Грінвічем) у понеділок, не має показати жодних змін у рейтингах стану озимої пшениці у США, кажуть аналітики.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!