Фондові індекси та ф’ючерси на агротовари різко виросли на тлі домовленості про зміну ліміту держборгу США

Джерело:  GrainTrade
США

Президент США Джо Байден оголосив, що погодив зі спікером Палати представників Конгресу США зміну рівня держборгу країни, що дозволить уникнути дефолту. Цю домовленість президент США назвав важливим кроком, який знизить видатки, захистить критичні важливі програми для робітників та сприятиме розвитку економіки.

«Угода є компромісною, тому не всі отримають бажаного. Але це є відповідальністю керівництва. Така домовленість стане доброю новиною для американців, оскільки дозволить уникнути катастрофічного дефолту та економічного спаду, втрати мільйонів робочих місць і спустошення пенсійних рахунків», – додав Байден.

Спочатку граничним терміном зміни ліміту держборгу США було 1 червня, але потім, за інформацією міністра фінансів Джанет Єлєни, його перенесли на 5 червня. Це посилювало песимізм фінансових та товарних ринків та призводило до зниження котирувань.

Але у п’ятницю фондові індекси незначно виросли, зокрема S&P 500 – на 1,3%, Dow Jones Industrials – на 1%, а Nasdaq 100 – на 2,58% до 13,5-місячного максимуму на чутках про наближення учасників переговорів до узгодження підвищення ліміту держборгу США та обмеження федеральних видатків на два роки.

Кращі, ніж очікувалося, звіти по економіці США підтримали перспективу підвищення ФРС у червні облікової ставки ще на 25 базисних пунктів до 5,25-5,5%.

Також у п’ятницю суттєво подорожчали ф’ючерси на агропродукцію. Головною причиною залишаються спекулятивні чинники, обумовлені прогнозами сухої та спекотної погоди в кукурудзяному поясі США в наступні два тижні.

На біржі в Чикаго у п’ятницю грудневі ф’ючерси на кукурудзу виросли на 3,6% до 210,4 $/т, листопадові ф’ючерси на сою – на 1,5% до 437,1 $/т, а липневі ф’ючерси на пшеницю – на 1,9% до 226,3 $/т.

За даними щотижневого звіту CFTC біржі CME, фінансові трейдери протягом тижня збільшили чисті короткі та довгі позиції по кукурудзі, сої та пшениці.

Цього тижня котирування продовжать зростати за підтримки спекулянтів та несприятливої для сої та кукурудзи погоди у США.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!