EUDR не може бути відкладений, як цього вимагають учасники ринку пальмової олії

Джерело:  OleoScope

Регламент ЄС про вирубку лісів (EUDR), який має набути чинності 30 грудня цього року, не може бути відкладений, як цього вимагають деякі учасники ринку пальмової олії, оскільки він уже є законом і набув чинності, заявили делегати конференції OFI International 2024.

EUDR та виконання його складних вимог домінували в обговоренні ринкових проблем. “Це регламент, і якщо ви хочете скасувати регламент ЄС, вам доведеться вести переговори з усіма 27 державами-членами”, – сказав Рубен Брунсвельд, заступник директора з трансформації ринку в регіоні EMEA Круглого столу зі сталого розвитку олійно-переробної промисловості (RSPO).

EUDR вимагає від компаній, які продають або експортують сім товарів до ЄС (какао, каву, пальмову олію, соєві боби, велику рогату худобу, каучук та деревину), гарантувати, що вони не пов’язані з вирубуванням лісів, а сировина отримана із законних джерел. Якщо компанії не дотримуються вимог, їм загрожують значні штрафи (40% від їхнього обороту в ЄС), заборони на невідповідну продукцію, репутаційні збитки та збої в ланцюжку поставок.

На конференції було заявлено, що для дотримання EUDR компанії мають:

  • Провести комплексну перевірку, зібравши великий обсяг інформації, даних та документів.
  • Оцінити масштаби вирубування лісів та розробити заходи щодо зниження ризику.
  • Надати всю інформацію у заяві про комплексну перевірку (DDS) до інформаційної системи ЄС.

Першою проблемою став збирання необхідних даних. З погляду простежуваності логістики, виробники не володіють всією необхідною інформацією про місце зростання кульутр. Також наголошується, що більшість людей не мають даних полігонального картування, для вказівки координат геолокації. Величезним завданням став доказ юридичних відповідностей до правил, включаючи права людини, оподаткування, боротьбу з корупцією, торгові та митні нюанси, зазначають експерти.

Трейдери і відправники вантажів також не повинні змішувати відповідні та невідповідні вимогам товари, у разі якщо ?змішуються різні продукти, наприклад, різні масла, всі дані повинні бути доступні для пошуку і можливості відстеження. Можуть існувати сотні заяв про комплексну перевірку, які необхідно пов’язати воєдино та якими необхідно поділитися з клієнтами та трейдерами, а компаніям потрібні спеціалізовані системи для пошуку та розповсюдження необхідних даних.

Густаво Ідігорас, президент Палати виробників олії Аргентини (CIARA), також вважає проблемою обмеження розміру файлу в 25 МБ для заяв про належну обачність. Судно, що перевозить 60 тис. тонн соєвих бобів, може мати інформацію, що стосується 5000 фермерів, 200 збирачів і двох-трьох олійноекстракційних заводів та установок, і ця інформація може значно перевищувати обмеження в 25 МБ, у той час як фрагментація інформації в різних файлах була надто трудомісткою.

Копф заявив, що в короткостроковій перспективі дрібні фермери зазнають збитків, оскільки не зможуть дотримуватись вимог EUDR, а великі трейдери та виробники зараз закуповують продукцію тільки у великих виробників. Проте Брунсвельд заявив, що пишається тим, що робить ЄС для вирішення проблеми вирубування лісів.

Він сказав, що хоча EUDR не визнає жодної сертифікації як «зеленого коридору» для доступу на ринок, ліцензування, проведене RSPO або будь-якою іншою третьою стороною, може використовуватися при оцінці ризиків, але не для доступу на європейський ринок. Кожна країна ЄС також матиме свій власний компетентний національний орган (NCA) для контролю за EUDR.

Делегати конференції OFI Trade Outlook & Logistics також вислухали генерального директора Oil World Томаса Мільке, який відзначив невідповідність між поточними цінами і дефіцитом світового виробництва, що насувається, в 2024/25 році. Прогнозується, що світові поставки соняшнику та ріпаку/каноли скоротяться на 10–11 млн тонн у 2024/25 році.

“За останні два сезони зростання світового виробництва ріпакової та соняшникової олії значною мірою компенсувало уповільнення світового виробництва пальмової олії”, – сказав він. “Цього не буде в 2024/25 році, що створює оптимістичний сценарій поставок пальмової олії протягом наступних 12 місяців”.

Раніше стало відомо, що Індонезія може зіткнутися із скороченням експорту пальмової олії на 30% внаслідок ухвалення нового закону ЄС про вирубку лісів (EUDR).

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!