Епіцентр Агро будує два елеватори

Джерело:  AgroPortal.ua
елеватор

Всі елеватори та підприємства компанії «Епіцентр Агро» наразі працюють, але агрохолдинг, як і всі українські аграрії, має проблему з вивезенням зерна. Тому в компанії активно шукають альтернативні рішення експорту та збільшують потужності зберігання.

Про це розповів керівник служби зберігання зерна «Епіцентр Агро» Сергій Нижник під час онлайн-конференції «Ефективний елеватор в період воєнного стану».

Сергій Нижник, керівник служби зберігання зерна «Епіцентр Агро»

«У воєнний час ми, мабуть, єдиний холдинг, який продовжує будівництво. Сьогодні на Західній Україні компанія будує два елеватори — на 120 і 60 тис. т. До осені об’єкти будуть готові приймати зерно»

Він пояснює, що навіть якщо експорт збільшиться до 1,5 млн т на місяць, Україна зможе лише на 1 липня 2023 р. вивезти врожай-2021.

«Що робити з урожаєм 2022 року? У «Епіцентр Агро» 160 тис. га землі. Якщо брати середню урожайність 7-8 т/га, то матимемо 1,5 млн т зерна нового врожаю. Вивезти його нереально. Сьогодні ми маємо повний колапс у логістиці й не вийдемо з нього, доки не закінчиться війна і не будуть розблоковані порти», — зазначає Сергій Нижник.

За його словами, «Епіцентр Агро» експортує зерно до Румунії через Польщу, пропрацьовує логістику на Угорщину, але це не забезпечує вивезення необхідних обсягів та й коштує дорожче.

«Європейська дорога з центру України коштує приблизно половину вартості товару. При перевезенні автомобілем до Румунії одне коло за часом обходиться в 10-11 діб», — розповідає Сергій Нижник.

За його прогнозами, вже восени аграрії переглядатимуть сівозміну. Збільшиться частка озимої пшениці та тих культур, які мають маржинальність, але не дають великих обсягів.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!