Експортні продажі сої в США впали до історичного мінімуму — CoBank

Джерело:  OleoScope
соя

Світовий попит на соєві боби зі США різко впав, оскільки міжнародні покупці, як і раніше, збентежені сильним доларом, уповільненням економічного зростання та невизначеністю щодо спрямування торгової політики США у рік виборів, повідомляє AgriMarketing з посиланням на прес-реліз CoBanka.

США вступають у маркетинговий рік 2024/25 1 вересня з історично низькими експортними показниками продажу соєвих бобів. Згідно з новим коротким дослідженням від CoBank’s Knowledge Exchange, темпи експортного продажу сої раннього сезону історично мають низьку кореляцію з остаточними показниками експорту за маркетинговий рік.

З урахуванням рекордного врожаю сої в США, що очікується цієї осені, слабкість цін, що продовжується, ймовірно, приверне новий експортний попит. За оцінками Міністерства сільського господарства США, виробництво сої в США досягне рекордних 124,9 млн тонн у 2024–2025 роках. «Програма експорту сої зі США зіткнеться з низкою перешкод у найближчі тижні та місяці, особливо через зниження попиту з боку Китаю», — сказав Таннер Емке, провідний економіст із зерна та олійних культур CoBank. «Але повільний початок темпів експортного продажу не обов’язково означає, що це буде поганий рік для експорту сої зі США. Ми бачимо потенціал для кількох подій, які можуть підтримати експорт пізніше цього року».

Піковий період відвантаження сої зі США триває з вересня до грудня, і зазвичай більше половини всіх поставок за сезон припадає на ці чотири місяці до прибуття врожаю з Південної Америки. На Китай зазвичай припадає більша частина експортних продажів сої зі США. Після рекордного імпорту з Бразилії китайські замовлення на сою нового врожаю зі США є одними з найнижчих рівнів за два десятиліття. Китай не самотній у своєму нинішньому небажанні купувати сою із США. Загальний обсяг експорту нового врожаю США є найнижчим з 2008 року, не рахуючи мінімуму торгової війни в 2019 році.

Емке вказав на чотири ключові фактори, які можуть переламати мляві темпи експорту сої. Найменший, ніж очікувалося, урожай сої в Південній Америці, зростання європейського попиту на сою з невирубаних лісових площ, падіння відсоткових ставок у США та відновлення китайської економіки можуть сприяти збільшенню експортного попиту на сою зі США наступного року. Нині Міністерство сільського господарства США прогнозує рекордний урожай сої в Бразилії у розмірі 169 млн тонн. Проте низькі ціни можуть відлякати бразильських фермерів від розширення посівних площ сої, оскільки посадка розпочнеться найближчими тижнями. Також очікується, що у вересні цього року виникне явище Ла-Нінья, що може негативно вплинути на врожайність бразильської сої.

Також очікується, що новий виток попиту на американську сою в Європі виникне, коли набудуть чинності правила щодо імпорту та вирубки лісів. Починаючи з 30 грудня 2024 року новий імпорт до ЄС має бути сертифікований як той, що надійшов із земель, на яких не було вирубано ліси за останнє десятиліття. Це дає сої американського походження перевагу перед американською соєю на європейському ринку.

Економічне відновлення у Китаї також може призвести до прискорення закупівлі сої. Очікується, що китайський уряд агресивно знижуватиме процентні ставки у спробі стимулювати економіку країни, що слабшає. Економічний стимул, який підвищує споживчий попит на м’ясо в Китаї, може підвищити попит як на сою, так і на соєвий шрот, розраховують експерти.

Нарешті, зниження відсоткових ставок Федеральною резервною системою також може повернути гроші на ринки, що розвиваються, такі як Бразилія, зміцнивши валюту Бразилії по відношенню до долара США. Більш сильний бразильський реал по відношенню до долара США надасть американській сої перевагу на експортному ринку.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!