Експорт соняшника з України може досягти 1 млн. т

Джерело:  УкрАгроКонсалт
подсолнечник
UkrAgroConsult

Автори статей:

Наразі аграрний експорт залишається однією з ключових тем, до якої ми знову повертаємось наприкінці травня.

Ситуація із розблокуванням морських портів у війні Росії проти України поки що не вирішилася. Експорт, як і раніше, можливий тільки сухопутними шляхами та річковими портами і, відповідно, обмежений.

Традиційно Україна спеціалізується на експорті олії, маючи великі потужності, достатній урожай, високу частку переробки (98-99% урожаю) в умовах дії мита на експорт соняшнику (10%). Цей тренд спостерігався до війни, зараз, навіть незважаючи на мито, експорт соняшнику перевищує експорт олії.

Блокування портів змусило логістику пристосовуватися, переорієнтуватися, домовлятися на міждержавному рівні, відкривати нові коридори, застосовувати всі заходи, які дали результати вже у квітні поточного року, коли показники експорту пішли вгору.

Відвантаження соняшнику у квітні поточного року перевищили 110 тис. т – максимум з початку сезону та рекорд для квітня місяця.

Експорт соняшника (вересень-квітень)– один із найвищих показників за останні десять сезонів.

Рекордний експорт за підсумками всього сезону може сягнути 1 млн т, але зможе лише частково знизити запаси соняшника та з урахуванням непоганого врожаю-2022, потенційно Україна зможе наступного року поставити на світовий ринок традиційний для неї товар – соняшникову олію обсягом не менше ніж протягом останніх декілька сезонів.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!