Експорт сільгосппродукції з України знижується на фоні невизначеності щодо продовження зернової угоди

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна
UkrAgroConsult

Експорт сільгосппродукції з України залишається обмеженим на фоні переговорів щодо продовження експортної угоди, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Перевірки суден неодноразово зривалися, через що потоки зерна через Чорне море відставали від попередніх місяців. Це посилює обмеження на вантажі, що прямують до Східної Європи, що заважає продажам напередодні наступного врожаю.

Всього через 2 місяці після останнього поновлення угода про безпечний коридор експорту сільгосппродукції по Чорному морю залишається у невизначеному стані, а росія погрожує вийти з неї 18 травня, якщо її вимоги не будуть виконані. Це завдасть ще одного удару по фермерам України та посилить тиск на світові ціни на продовольчу продукцію, якщо переговори в Стамбулі за посередництва Туреччини та ООН не допоможуть продовжити угоду.

Дводенна зустріч щодо зернової угоди між офіційними особами ООН і заступниками міністрів оборони Туреччини, росії та України почалася 10 травня в Стамбулі, повідомляє турецьке державне агентство Anadolu.

Хоча поставки сільгосппродукції з України – основного постачальника зерна та олійних культур, зазвичай, сповільнюються в цю пору року, ажіотаж ще більше скорочує продажі. Обсяги експорту через Чорне море впали більш ніж на чверть в квітні порівняно з березнем, про що свідчать дані ООН.

Пшениця – одна з перших культур, яку збирають, як правило, в липні. За даними Української аграрної ради, форвардні продажі поки що незначні. Пропозиції з України були відсутні в нещодавньому тендері Єгипту – головного світового покупця – на постачання в червні та липні.

росія, найбільший в світі експортер пшениці, заявила, що хоче усунути перешкоди, які перешкоджають її власним поставкам продовольчої продукції та добрив, як умову продовження Чорноморської зернової угоди після середини травня. Раніше вимоги москви включали наполягання на відновленні аміакопроводу.

«Українські експортери не поспішають фрахтувати судна після 18 травня», – зазначив аналітик ринку логістики «УкрАгроКонсалт» Максим Харченко.

Україна неодноразово звинувачувала росію в уповільненні поставок зерна. За даними ООН, в середньому в травні інспекції оглядають менше 3 суден з агропродукцією на день. Перевірки відновилися 9 травня після дводенної зупинки, хоча вхідний трафік залишається заблокованим, і близько 62 кораблів очікують на рух до українських портів для завантаження.

За даними УкрАгроКонсалт, через скорочення поставок Чорноморським коридором потоки автомобільним і залізничним транспортом через країни-сусіди України з ЄС впали до мінімуму за останні 10 місяців. Деякі країни ЄС стримують імпорт зерна, стверджуючи, що надлишок загрожує джерелам існування їхніх фермерів.

ЄС погодився тимчасово обмежити ключові українські сільськогосподарські культури лише транзитом через 5 східних держав-членів. Сторони мають створити платформу для координації та моніторингу проблем українського аграрного експорту.

Місцеві фермери займаються сівбою кукурудзи та соняшнику, а нестабільність в торгівлі змушує дрібніших виробників віддавати частину гектарів під такі культури, як соя, імпорт якої не обмежуються ЄС. Це може ще більше вплинути на скорочення виробництва зерна в Україні.

 

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!