Дощі у США,заморозки в Бразилії та спека в Європі посилюють ризики для майбутнього врожаю

Джерело:  GrainTrade
состояние посевов

Через війну росії проти України весь світ опинився на межі голоду, ризик якого посилює несприятлива погода в інших країнах – експортерах зерна.

Мінагрополітики України повідомляє, що цьогорічний врожай в Україні через війну буде вдвічі меншим, ніж торік, а загалом влітку на кону стоятиме доля трьох врожаїв.

Поки погода у Чорноморському регіоні сприяє розвитку посівів, але зниження температури повітря протягом 7-10 наступних днів (з імовірними приморозками в росії) уповільнить вегетацію рослин. Періодичні зливи покращать запаси ґрунтової вологи.

Російська агенція СовЕкон підвищила прогноз виробництва пшениці в країні на 1,2 млн т до рекордних 88,6 млн т у порівнянні з торішніми 76 млн т завдяки гарному стану озимини та збільшенню площ сівби ярої пшениці.

До США повертається холодна дощова погода, яка на Середньому Заході продовжить затримувати сівбу сої та кукурудзи, яка іде вдвічі повільніше, ніж торік. На південному заході Великих Рівнин зливи покращать стан посівів озимої пшениці. На Північних Рівнинах наступного тижня очікуються сильні зливи та холодна погода з можливими приморозками, але вони не завдадуть збитків через весняну затримку сівби.

В центральній Бразилії спека у 30-32 оС без опадів негативно впливає на посіви кукурудзи другого врожаю, що знаходяться у фазі запилення та формування врожаю. У південних регіонах можливі заморозки, які також негативно вплинуть на майбутній врожай.

В Аргентині суха погода сприяє збиранню врожаю сої та кукурудзи та сівбі озимої пшениці. Рясні зливи наступного тижня покращать запаси ґрунтової вологи.

У Західній Європі вже тиждень панує спека з температурами що значно перевищують норму. Зливи, які пройдуть наступного тижня, зменшать стрес для рослин. Суха погода травня суттєво пошкодила посіви зернових в окремих регіонах Франції. Для їх відновлення тепер потрібні рясні опади.

На Сході Європи температура та вологість ґрунту сприятливіші, і загалом врожай у значно кращому, ніж торік, стані, а наступного тижня там очікуються потужні зливи.

В Канаді – у провінціях Манітоба та на сході Саскачевану зберігається волога та холодна погода, яка затримує сівбу пшениці та каноли. Нещодавні зливи на заході регіону покращили зволоженість ґрунту там, де восени панувала посуха. Опади зі снігом наступного тижня уповільнять сівбу та висушування ґрунту.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!