Дешева нафта стримує підвищення цін на бензин та дизель

Джерело:  Delo
топливо

Суттєве зниження цін на нафту призвело до того, що частина мереж АЗС вже почала знижувати ціни на бензин та дизель. Але ринок очікує на те, що нафтові котирування відновляться найближчим часом тому масового здешевшання палива поки не спостерігається. Тим часом автогаз на АЗС продовжує дорожчати через нові акцизи та готується до сезону високого промислового споживання.

На минулому тижні ціни дещо виросли після того, як понад 40% видобутку нафти в Мексиканській затоці або 15% всього видобутку в США було зупинено через ураган “Франсін”. Проте вже наприкінці тижня видобуток було відновлено і ціни дещо впали.

Станом на вечір п’ятниці 13 вересня порівняно з попереднім днем жовтневі ф’ючерси еталонної марки Brent здешевшали на $0,36 за барель або на 0,5% до $71,61 за барель, а жовтневі ф’ючерси американської марки нафти West Texas Intermediate здешевшали на $0,32 за барель або на 0,46% до $68,65 долара за барель. За тиждень Brent подорожчала на 0,8%, а WTI на 1,4%.

На минулому тижні Міжнародне енергетичне агенство знизило прогноз попиту на нафту на 7,2% від попереднього до 900 тис. барелів на добу, через слабкий попит з боку Китаю. З тієї ж причини прогноз зростання попиту знизив і картель ОПЕК. Крім цього на нафтові котирування тиснули також новини про зростання запасів нафти в США. Разом з цим інвестори очікують засідання  в середу 18 вересня та очікують що відсоткові ставки будуть знижені. Це розігріє економіку найбільшого споживача нафти у світі та спричинить зростання попиту на ресурс.

Гуртовики готуються до подорожчання дизелю. Мережі АЗС поки вичікують

За даними консалтингової компанії “Нафторинок” станом на 13 вересня порівняно з 6 вересня дизпальне в гурті подешевшало на 70 коп./л до 42,72 грн/л через наповнення ринку дешевим пальним. Проте порівняно з 12 вересня дизель в гурті подорожчав на 9 коп./л, через подорожчання цін в ЄС.

13 вересня порівняно з 12 вересня дизельні котирування в ЄС зросли на 4,2-4,4% до $657-664/т за північно-західними напрямками, і $664-673/т в портах Середземного моря. За тиждень дизель в ЄС здорожчав на 1,1-1,2%.

На цьому тижні трейдери розраховують на підвищення гуртових цін з огляду на збільшення цін на зовнішньому ринку напередодні. Підвищення гуртових цін частково активізувало попит з боку агросектору. Проте, кампанія жнив досить повільно і це сформує відкладений попит на дизельне пальне

Олександр Сіренко
Олександр СіренкоАналітик консалтингової компанії “Нафторинок”

Бензин в гурті за тиждень здешевшав. Станом на 13 вересня порівняно з 6 вересня середня ціна бензину А-95 знизилась на 1,16 грн/л до 46,27 грн/л.

На АЗС ціни тримались майже незмінними з тенденцією до зниження. Так середня ціна бензину А-95 за минулий тиждень знизилась на 4 коп./л до 56,52 грн/л, дизпаливо здешевшало на 3 коп./л до 52,53 грн/л.

Протягом 12-13 мережі АЗС Amic Energy, Chipo, Parallel знизили ціни на бензин та дизпальне. Найбільше зниження відбулось на АЗС мережі VST: в середньому на 1,18 грн/л здешевшав бензин А-95 та на 0,44 грн/л дизельне пальне.

За словами засновника групи компаній “Прайм” Дмитра Льоушкіна на цьому тижні гуртові ціни на бензин та дизель можуть зрости в межах 50 коп./л через зростання зовнішніх котирувань напередодні. Але на АЗС це жодним чином не позначиться, оскільки ціна на нафту є поки занизькою.

Мережі АЗС поки не почали масово знижувати ціни, бо нафта може здорожчати. Але ніхто і не підвищує, бо жодних економічних передумов для цього поки немає. Тобто ціни на бензин та дизель найближчим часом на АЗС залишаться незмінними. А гурт може здорожчати в межах 50 коп./л

Дмитро Льоушкін
Дмитро ЛьоушкінЗасновник групи компаній “Прайм”

Таким чином на наступному тижні ціни на АЗС на бензин та дизельне пальне залишаться незмінними.

Ринок автогазу готується до збільшення попиту з боку аграріїв

За даними “Нафторинку” середня ціна пропозицій торгових компаній на гуртові партії пропан-бутану станом на 13 вересня склала 53 333 грн/т ($768/т без податків) на умовах самовивозу. Середня ціна імпортних партій LPG на кордоні України становить $720/т (від 50800 грн/т з податками).

Найбільші мережі АЗС на минулому тижні продовжили підвищувати ціни, що призвело до зростання його ціни до найвищих з 22 грудня 2023 року — 30,61 грн/л. Загалом після збільшення ставок акцизу середня ціна газу зросла вже на 2,02 грн/л.

На станціях групи , SOCAR, а також на більшості АЗС Avantage7, Shell та KLO ціна газу зросла на 1 грн/л. Менше ніж на гривню ціна зросла в мережах “Укрнафта”, “БРСМ-Нафта”, Amic Energy, BVS, Autotrans, Chipo, ManGo та ін.

За словами засновника системи торгівлі скрапленим газом Sintonec LPG Михайла Шубана, власники зерносушильних комплексів, частина з яких використовує пропан-бутан, починають готуватися до сезону сушіння зерна і через це попит на скраплений автогаз підвищується. Тож на цьому тижні гуртові ціни на пропан-бутан можуть зрости на 1000 грн/тонна. Роздрібні ціни можуть зрости ще на 1 грн/л, наздоганяючи попереднє зростання гуртових цін.

Ціни на пальне у великих мережах АЗС:

Мережа АЗС Бензин А-95, грн/л Дизпальне, грн/л Автогаз, грн/л
OKKO 59,99 55,99 31,99
WOG 59,99 55,99 31,98
Socar 60,99 56,99 31,99
Motto 53,98 49,98 29,98
БРСМ-Нафта 54,29 50,49 29,99

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!