Ціни на нафту впали на 6%, посиливши тиск на ринки сільгосптоварів

Джерело:  GrainTrade
нефть

Рішення ФРС США та центробанку ЄС посилити кредитно-грошову політику задля стримування інфляції після значних вливань коштів в економіку в період пандемії може призвести до уповільнення економічного зростання та зниження попиту на енергоносії, на що ціни на нафту у п’ятницю відреагували падінням на 5-6%. Це посилило тиск на ціни сільгосптоварів, особливо тих, що використовуються у виробництві біопалива.

Серпневі ф’ючерси на нафту марки Brent впали на 6% до 113,12 $/барель, а на нафту WTI – на 6,8% до 109,56 $/барель. Нафта Brent подешевшала вперше за 5 тижнів, а нафта WTI – вперше за 8 тижнів.

Ціни на нафту залишаються під тиском побоювань щодо дуже повільного відновлення економіки Китаю після локдаунів, з огляду на те, що в суботу більшу частину міста Шанхай знову закрили для проведення масового тестування на ковід, хоча 1 червня був скасований двомісячний карантин.

Росія заявляє, що попри санкції та дисконти буде нарощувати експорт нафти, а також впливає на ринок шляхом блокування експорту та посилення напруги в Лівії.

Після заяви президента Казахстану про підтримку України та невизнання квазіугруповувань “днр” та “лнр” експорт казахської нафти через російські порти був заблокований.

На сході Лівії, де проти влади воює російська ВПК Вагнера, посилились бойові дії, тому видобуток нафти, за оцінками уряду, може впасти на 1,1 млн барелів/добу до 100 тис барелів/добу.

Протягом 4-10 червня кількість сирої нафти, яка зберігається на танкерах по всьому світу, збільшилась на 12% до 103,11 млн барелів.

У США на заправках ціни виросли до рекордних рівнів: на бензин – до 5,016 $/галон, на дизель – до 5,798 $/галон, що незабаром призведе до зниження попиту, – вважають аналітики.

Падіння нафтових котирувань посилило тиск на ціни на кукурудзу, сою, ріпак та рослинні олії, які використовуються у виробництві біопалива.

На біржі в Чикаго листопадові ф’ючерси на сою за тиждень впали на 1,9% до 625 $/т, липневі ф’ючерси на соєву олію – на 9% до 1625 $/т, листопадові ф’ючерси на канолу – на 7,2% до 974,5 CAD/т або 749,6 $/т.

На біржі в Малайзії серпневі ф’ючерси на пальмову олію за тиждень впали на 8,5% до 5454 рінггитів/т або 1240 $/т.

На паризькій MATIF серпневі ф’ючерси на ріпак за тиждень подешевшали на 2,4% до 766,75 €/т або 805 $/т.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!