Ціни на цукор зростають на тлі пожеж та посухи у Бразилії

Джерело:  IDK
сахар

Ціни на цукор зростають на тлі пожеж та посухи на полях провідного виробника Бразилії, що загрожує зростанням цін на солодощі та десерти.

Ф’ючерси на цукор-сирець досягли найбільшого тижневого зростання за останні 16 років, оскільки трейдери оцінюють масштаби збитків, завданих врожаю пожежами та сильною спекою в країні.

У штаті Сан-Паулу, що входить до основного регіону Бразилії Центр-Південь, цього літа через нестачу вологи виникла рекордна кількість пожеж. Це призвело до пошкодження коренів тростини, що може змусити виробників пересаджувати рослини або знизити врожай у наступному сезоні. Крім того, це сталося після тривалої посухи з жовтня минулого року, що спричинило зниження врожайності.

Хоча зміни цін на фермах вимагають часу, щоб дійти до продуктових магазинів, останній стрибок цін на цукор призвів до шостого річного зростання, що продовжує чинити тиск на виробників продуктів харчування.

Трейдер Wilmar International Ltd. знизив свій прогноз виробництва цукру в регіоні Центр-Південь, пославшись на серію «незвичайних та постійних погодних явищ». У своєму повідомленні на сайті X компанія Wilmar повідомила, що пожежі минулого місяця торкнулися 450 000 гектарів (1,1 млн акрів) цукрової тростини.

“Зниження перспектив виробництва в Бразилії в регіоні Центр-Південь стало основним фундаментальним фактором”, – сказав Марк Боуман, старший аналітик з глобального ринку в ADM Investor Services. «Про посушливі умови та можливість зниження виробництва було відомо вже давно, але останні повідомлення посилили побоювання».

Стрибок цін на цукор збігається з різким зростанням цін на інші культури, такі як кава та какао, що створює особливе навантаження на прилавки з напоями та десертами. Зростання цін, викликане погодними умовами, відбувається в той момент, коли компанії, які виробляють споживчі товари, вже зіткнулися з проблемами, намагаючись змусити покупців повернутися до деяких преміальних продуктових брендів після періоду високої інфляції та затягування поясів.

Складні умови призвели до зміни керівництва у харчовій промисловості. Головний виконавчий директор Nestle SA Марк Шнайдер несподівано залишив швейцарського виробника KitKat та Nescafé минулого місяця. Лаксман Нарасімхан також нещодавно втратив посаду генерального директора Starbucks Corp. після менш як двох років роботи.

Найактивніший ф’ючерс на цукор-сирець зріс на 3,8% у Нью-Йорку. На поточному тижні він досягне майже 16%, що стане найбільшим тижневим зростанням із серпня 2008 року.

За прогнозами синоптиків Maxar Technologies Inc. у найближчі 6-10 днів у Бразилії буде переважно сухо, хоча у п’ятницю та суботу у південних районах Центру та Півдня можливі «невеликі дощі».

Поліпшення погодних умов у жовтні «навряд чи принесе користь поточному врожаю, можливо лише наступному», вважають у Wilmar.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!