Чому українська картопля “програє” на зовнішніх ринках?

Джерело:  EastFruit
картопля

Українці вважають свою картоплю найкращою і найсмачнішою. Чому тоді машина з українською картоплею, навіть за найнижчої ціни на оптовому ринку Тбілісі, де споживач дуже лояльний, особливо зараз, до продукції з України, продається з великими труднощами й дуже довго, тоді як машина з картоплею з Єгипту, яка пропонується в рази дорожче, продається моментально?

Спробуймо розібратися.

Перш за все, що відбувається з цінами на картоплю в Україні й наскільки критично важливо її продавати на експорт? Адже ще кілька років тому Україна імпортувала величезні обсяги “другого хліба”, що стало справжньою інформаційною бомбою для того часу.

Як бачимо на графіку вище, ціни на картоплю в Україні найнижчі за останні роки для цього періоду часу. У середньому ціни на картоплю на третину нижчі, ніж середній рівень для першої декади березня. З огляду на різке зростання витрат на вирощування картоплі 2022 року нескладно припустити, що картоплярі наразі багато на цій культурі не заробляють. Ба більше, самі українські виробники стверджують, що оптові ціни на картоплю наразі не перекривають витрат на вирощування бульбоплода.

Чому ціни на картоплю в Україні настільки низькі?

У 2022 році Україна, попри війну, змогла зібрати високий урожай картоплі. Причому не тільки фермери отримали високий урожай, а й домогосподарства. З огляду на збройну агресію Росії, багато жителів України вирішили підстрахуватися і забезпечити себе продукцією з власного городу, різко збільшивши вирощування картоплі на присадибних ділянках.

У результаті пропозиція картоплі різко зросла. А що ж із попитом?

На жаль, мільйони жителів України змушені були покинути свої домівки, рятуючись від російських бомбардувань, окупації своїх міст і сіл, відсутності світла і тепла внаслідок терористичних атак росіян на об’єкти цивільної інфраструктури. А це означає, що кількість споживачів картоплі в країні стала набагато меншою.

Якщо ж пропозиція продукції зростає, а кількість споживачів падає, то природно, що ціни на продукцію також знижуються. Що власне і сталося. Уже зараз можна констатувати, що оптові ціни на картоплю в Україні в сезоні 2022/23 років будуть рекордно низькими для останніх років і що професійні фермери зазнають значних збитків.

Чому ж, якщо ціни настільки низькі, українська картопля не експортується?

Можливо, ціни на картоплю низькі й в інших країнах світу? Порівняймо їх із цінами в сусідніх Молдові, Польщі та Грузії.

Як бачимо, ціни в інших країнах на порядок вищі. А в Грузії й зовсім вищі в 3 і більше разів.

Чому ж експорт “стоїть”?

Основна причина, на жаль, як і раніше, у низькій якості української картоплі. При цьому “якість” – це зовсім не тільки “смак”, а те, за що покупець готовий платити хорошу ціну: рівні чисті бульби одного сорту, бажано відкалібровані за розміром, без механічних пошкоджень і хвороб.

2020 року цю тему порушував мій колега у своєму блозі “Брудна картопля на полицях супермаркетів – як індикатор проблем овочевої галузі України”. Тоді він пояснював, чому за таких підходів до управління якістю картоплі, у разі її перевиробництва, ціни обвалюватимуться нижче собівартості. Як бачимо, саме це і відбувається зараз.

2021 року на найбільшій щорічній плодоовочевій конференції “Овочі та фрукти України”, яку проводив проєкт “АПК-Інформ: овочі та фрукти”, Томас Карпентер, картопляр з Ірландії, яскраво показав і розповів, що Україна може вирощувати якісну картоплю і цілком може її експортувати.

Однак відтоді минуло три роки, і лише деякі виробники впровадили системні якісні зміни в процес вирощування, збирання, зберігання та доробки продукції. Звісно, частково в цьому винна і розв’язана Росією війна, яка призвела до різкого зниження можливостей модернізації плодоовочевого бізнесу українськими аграріями. Але ми мусимо констатувати факт: основна маса картоплі, яка могла б бути доступною для експорту з України, не задовольняє не те що якісних параметрів ЄС, а й навіть ринків країн, що раніше входили до СРСР, де й далі вимоги до якості цієї продукції залишаються порівняно низькими.

Де українську картоплю все-таки купують?

Молдова протягом багатьох років залишається основним ринком збуту для картоплі з України. Проте навіть до Молдови постачається саме картопля найвищої якості – чиста, сортова, запакована, бо тут за неї споживачі були готові платити доволі високу ціну. Щоправда, останнім часом, у Молдові також створено підприємства з доопрацювання: миття, калібрування та пакування власної продукції, що створило додаткову конкуренцію для української продукції.

Проте, протягом останніх шести місяців українським експортерам вдалося поставити на ринок Молдови понад 28 тисяч тонн свіжої картоплі, витіснивши з цього ринку білоруських постачальників.

Також Україна весь цей сезон намагалася продавати картоплю в Грузію, оскільки триразова різниця в оптових цінах зберігалася майже весь сезон, і навіть була вищою деякий час. Однак продавалася українська картопля в Грузії погано, як уже було сказано на самому початку матеріалу.

У 2022 році Грузія зібрала невисокий урожай картоплі, і вже в листопаді 2022 року на ринок почала активно надходити імпортна картопля. Загальний обсяг імпортної картоплі, ввезеної з листопада 2022 по лютий 2023 року, перевищив 15 тисяч тонн за даними Міністерства фінансів Грузії. Відповідно, ціни на картоплю зберігалися на високому рівні, про що ми докладніше писали в цьому матеріалі.

Основними постачальниками картоплі в Грузію були росія, білорусь, Туреччина, Україна, Пакистан, Сирія і навіть Киргизстан, що говорить про високу глобальну конкуренцію навіть на такому невеликому ринку, як Грузія. У березні 2023 року на грузинський ринок вийшла також картопля з Єгипту, яка позиціюється на ринку у вищому ціновому сегменті до появи наприкінці квітня грузинської молодої картоплі.

Для порівняння: різниця в цінах між українською картоплею, яку продають у найнижчому ціновому сегменті, і картоплею у високому ціновому сегменті становить наразі понад $150 доларів США на кожній тонні.

Основними вимогами до якості свіжої картоплі в Грузії є: розмір бульб не менше 60 мм, відсутність механічних пошкоджень, мінімальна присутність землі на бульбах. Інакше кажучи, грузинський споживач обирає картоплю насамперед за зовнішнім виглядом і тільки потім орієнтується на ціну та смакові якості. Важливим сегментом на грузинському ринку є HoReCa, яка продовжує споживати торішню картоплю до серпня.

На жаль, українська картопля, як правило, надходить у Грузію з високим рівнем забрудненості, деформацією бульб і механічними ушкодженнями, тож на тлі імпортної з Єгипту продається вкрай слабко.

Вважається, що Україна входить до трійки найбільших виробників картоплі у світі та збирає щорічно близько 20 млн тонн цих бульбоплодів. Можливо, ця цифра дещо завищена, а можливо, й ні. Але, в будь-якому разі, експорт лише близько 1 тис. тонн картоплі в Грузію за сезон, за такої значної різниці в цінах, лояльності місцевих споживачів до української продукції загалом, відсутності імпортних мит та інших бар’єрів, можна вважати повним провалом. Адже це не може надати будь-якої суттєвої підтримки ринку України.

Тому, я хочу на цьому прикладі ще раз наголосити на найвищій важливості й навіть терміновості підвищення якості вирощуваної в Україні картоплі для збереження і подальшого розвитку цієї галузі в майбутньому. В іншому разі Україна може незабаром знову перетворитися на нетто-імпортера картоплі.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!