Через війну на Сумщині під у 2022-му буде засіяно лише 91% площ від минулорічних

Джерело:  Голос України
сев

На Сумщині завершується сівба пізніх ярих сільгоспкультур. Однією з перепон для місцевих аграріїв є залишки від боєприпасів унаслідок воєнних дій в регіоні.

Аби аграрії могли максимально швидко і безпечно виконати весняно-польові роботи, фахівці вибухотехнічної служби Головного управління Національної поліції в Сумській області обстежили лани, заплановані під посіви ярих культур. За словами начальника служби Олега Євлаша, було виявлено чимало залишків касетних боєприпасів від систем ракетно-залпового вогню «Ураган», що застрягли глибоко в землі.

За словами директора департаменту АПК облдержадміністрації Олександра Маслака, засмічення полів випадковими або спеціально залишеними ворогом мінами, снарядами, ракетами та іншими вибуховими пристроями — це одна з проблем, що заважає на Сумщині проведенню весняно-польових робіт.  Таких площ ще дуже багато, а їх розмінування просувається «дуже низькими темпами».

Крім того, вчасно і якісно відсіятись, підживити сходи та виконати інші роботи технологічного ланцюжка аграріям заважає брак пального, насіння, мінеральних добрив і технічних засобів, яких було чимало втрачено через ворожі обстріли та бомбардування. Успішно весняно-польові роботи, зазначає Олександр Маслак, проводить той, хто встиг запастися усім необхідним до 24 лютого.

Загалом рівень забезпечення господарств області ресурсами в департаменті агропромислового розвитку ОДА оцінюють приблизно у 80%. Попри це, переконаний Олександр Маслак, на Сумщині, з урахуванням озимини, врожай ростиме на 91% минулорічних площ. Трохи більший показник озвучив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

«Після деокупації Сумщини ми планували засіяти 45% минулорічних площ. Але завдяки ефективній співпраці агровиробників, військових та прикордонників вдається провести сівбу на 92% полів. Для області, яка має 564 км спільного кордону з державою-агресором, вважаю це непоганим результатом», — зазначив очільник ОВА.

В абсолютних цифрах 92% — це 1,2 млн га. Якщо погода буде поблажливою до сільгоспвиробників, сукупний валовий збір «дотягнуть» до минулорічного показника за рахунок високої врожайності. (Останні три-п’ять років на Сумщині збирають приблизно 4,5 млн тонн збіжжя).

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!