Через проблеми з реалізацією аграрії Чернігівщини зменшують площі посівів експортоорієнтованих культур

Джерело:  УНІАН
сев

Попри загрозу ворожих обстрілів, замінування земель та економічні проблеми в країні, аграрії Чернігівщини проводять вже третю «воєнну» посівну.

До повномасштабної російської агресії підприємство «Степанич», що в Семенівській громаді Новгород-Сіверського району, активно розвивалося. Обробляли 5 тис. га, тримали ферму на 1000 корів. Наразі, за словами власник сільгосппідприємства  Юрія Сенька, є можливість обробляти лише 1200-1300 га, які розміщені вглиб громади, адже інші сільгоспугіддя розташовані вздовж російського кордону. На думку Сенька, аграрії, особливо в прикордонні, справжні сучасні герої. Адже, попри те, що на роботу доводиться добиратися через ліс, а там існує висока ймовірність зустрічі з ворожою диверсійно-розвідувальною групою, люди продовжують робити свій внесок у продовольчу безпеку держави.

Сьогодні працівники сільгосппідприємства проводять посівну-2024. Структура посівів змінилася через те, що високі рослини в прикордонній зоні зараз вирощувати не можна. Також дуже ускладнилася логістика збуту: через блокування польського кордону ціни на аграрну продукцію в Україні ще знизилися, хоч завжди були невисокими.

Іван Якуб, керівник фермерського господарства «Соната», в обробці у якого близько 1 тис. га землі на території Тупичівської громади у Чернігівському районі, зауважує, що підтримка від держави та різних фондів у вигляді грантів є. Але потрібно наполегливіше працювати, щоб їх отримати. Впливає на роботу сільськогосподарських підприємств в умовах війни і кадрова проблема, адже в селах зараз дуже мало чоловіків працездатного віку.

«Ми намагаємося залучати до робіт чоловіків-пенсіонерів, але хотілося, щоб для агропідприємств дійсно працював резерв, і щоб це питання вирішувалося без зловживань», — наголошує Іван Якуб.

Хоча у 2022 році територія була якийсь час під окупацією, його підприємство не зазнало втрат. Натомість сьогодні дуже відчуває економічний тиск, спричинений війною. Це проявляється у зростанні вартості техніки та зниженні цін на аграрну продукцію. Аграрій вказує, що у 2021 році новий трактор іноземного виробництва, в середньому, коштував 90 тисяч євро, зараз — 110 тисяч євро. Так само зросли ціни на добрива, насіннєві матеріали, але вартість сільськогосподарської продукції знизилася. Приміром, вартість тонни кукурудзи зараз становить приблизно 5,5 тисяч гривень при курсі долара 40 грн/$. У 2021 році вартість сягала 7 тисяч гривень при доларі 29.

Війна дуже вплинула на структуру посівів в господарстві «Соната». Зокрема, за словами Якуба, довелося зменшити площі під експортно орієнтованими культурами — соняшником і кукурудзою. Але додали бобових, у тому числі для поліпшення ґрунтів, нішевих культур (овес, просо), що мають спрямованість на внутрішній ринок.

Про скорочення посівів експортно орієнтованих культур говорить і начальник департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОВА Олег Крапивний. Зокрема, посіви під кукурудзу, за прогнозом, скоротяться з 560 тис. га до 400 тис. га. Адже існують серйозні проблеми з реалізацією (чернігівські аграрії ще не продали близько 1 мільйона тонн зерна кукурудзи врожаю попередніх років). Унаслідок цього в області зростають посіви технічних культур, таких як соя (її посіви на Чернігівщині зросли вдвічі), ріпак, соняшник. Адже їх можна переробити в Україні.

За інформацією департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОВА, цьогоріч загальна площа посівів в області сягне 1250 тисяч гектарів, що навіть трохи перевищує минулорічний рівень. Із них близько 945 тисяч гектарів — ярі зернові та зернобобові культури, технічні, баштанні, картопля та овочі.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!