Cargill оптимістично налаштований на продовження угоди з експорту українського зерна

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Cargill Inc., провідний світовий трейдер сільськогосподарської продукції, заявив, що зростання експорту зерна з України викликає оптимізм щодо того, що угода про збереження експорту сільгосппродукції через Чорне море буде поновлена, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Збільшення поставок кукурудзи, пшениці та ячменю з України сприяє зниженню світових цін на продовольчу продукцію після того, як вони підскочили до рекордних значень в 2022 році, що вселяє впевненість голови Cargill Девіда Макленнана, що торішній знаковий експортний пакт за посередництва ООН, який повинен бути продовжений 18 березня, залишиться в силі.

Чорне море стало головною житницею для світу, Україна експортує близько 10% світового виробництва кукурудзи та 7% пшениці. Це зробило країну ключовим постачальником для деяких з найбільших світових покупців, включаючи Китай і Єгипет.

«Є політична підтримка з усього світу, щоб зберегти коридор відкритим. Поки це так, ми продовжуватимемо допомагати фермерам вивозити продукцію з країни», — заявив МакЛеннан.

В окремому інтерв’ю Майкл Рікс, віце-президент і менеджер з торгівлі та мерчандайзингу, сказав, що експорт компанії збільшився за останні 2 тижні, що є зворотним результатом у порівнянні з величезними затримками перевірки суден одразу після відкриття коридору.

Поновлення експортного пакту є пріоритетом для Китаю, який зазначив цю ціль під номером 9 у своєму 12-пунктовому плані розв’язання війни в Україні. В той час як угода про зерновий коридор за посередництва ООН збільшила поставки, українські трейдери та влада заявили, що росія навмисно сповільнює темпи, відкладаючи необхідні перевірки суден.

За даними Cargill, загальні українські поставки кукурудзи, пшениці та ячменю можуть сягнути 4-6 млн тонн на місяць із відкритим коридором, порівняно з лише 2 млн тонн залізницею. Експорт зерна всіма видами транспорту в лютому становив 4,908 млн тонн, свідчать дані Уряду. Це трохи менше майже 5 млн тонн, відправлених в грудні, найбільшого показника з початку війни.

Рікс додав, що експортні потужності компанії, які раніше стикалися з дефіцитом електроенергії, тепер знову працюють у три зміни, а не лише в одну. Трейдери краще знають, як транспортувати зерно по суші.

«Рух баржами, залізницею та вантажівками до Констанци також став набагато ефективнішим», — сказав він, маючи на увазі головний експортний порт Румунії для зерна.

Позначки:, , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!