Бразилія просить ЄС відкласти ухвалення закону про вирубку лісів

Джерело:  Meatinfo

Бразилія в середу попросила Європейський Союз не вводити положення до свого закону про вирубку лісів наприкінці року, як було заплановано, і попросила переглянути його, щоб не зашкодити бразильському експорту, повідомляє Reuters.

У листі до Європейської комісії, з яким ознайомився Reuters, бразильський уряд заявив, що закон, який забороняє імпорт продукції, пов’язаної зі знищенням світових лісів, може торкнутися майже третини експорту Бразилії до ЄС.

Закон, ухвалений у 2022 році Європейським парламентом, був ухвалений у червні минулого року, що дало компаніям 18 місяців на адаптацію. Закон поширюється на сою, яловичину, пальмову олію, каву, какао, каучук, деревину та похідні, включаючи шкіру та меблі.

«Бразилія є одним із основних постачальників у ЄС більшості продуктів, які підпадають під дію законодавства, що становить понад 30% нашого експорту до цього блоку», — йдеться у листі, підписаному міністрами сільського господарства та закордонних справ.

«Щоб уникнути впливу на наші торговельні відносини, ми просимо ЄС не запроваджувати EUDR (Регламент ЄС про боротьбу з вирубуванням лісів) наприкінці 2024 року та терміново переглянути свій підхід до цього питання», — написали міністри.

За даними Міністерства розвитку, промисловості та зовнішньої торгівлі, експорт цієї продукції з Бразилії у 2023 році досяг 46,3 млрд. доларів США. Уряд підрахував, що EUDR може вплинути на експорт приблизно на 15 млрд. доларів США.

«Ми вважаємо EUDR одностороннім та каральним інструментом, який ігнорує національні закони про боротьбу з вирубуванням лісів», — скаржиться автор листа, додаючи, що європейський закон дискримінує країни з лісовими ресурсами та збільшує витрати для виробників та експортерів.

EUDR став подразником у торгових переговорах ЄС із Бразилією та її партнерами щодо американського торговельного блоку МЕРКОСУР.

Переговорники Європейського союзу та Південної Америки, які зустрілися в Бразиліа минулого тижня, заявили, що досягли «значного прогресу» з спірних питань, які затримували угоду ЄС-МЕРКОСУР, що давно назріла.

Хоча угода про вільну торгівлю відокремлена від EUDR, бразильські чиновники стурбовані тим, що закон може бути використаний для скорочення квоти їхньої країни на сільськогосподарську продукцію в ЄС, і хочуть домогтися будь-якої форми компенсації, якщо європейський закон буде реалізований.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!