Близько сотні контрактів не може бути виконано через затримки роботи «зернового коридору»

Джерело:  AgroTimes
фрахт

Держава-агресор традиційно повела себе абсолютно нелогічно і так, щоб нанести найбільшу економічну шкоду Україні, зокрема аграрному сектору.

Таку думку висловив Володимир Славінський, заступник генерального директора з торгівлі компанії «НІБУЛОН», у відповідь на пропозицію подовження зернової угоди на 60 днів.

На календарі 17 березня, а в черзі на вхід в «зерновий коридор», так само як і в лютому, перебуває близько 100 морських теплоходів. На жаль це не означає, що наші експортери були настільки оптимістично налаштовані щодо продовження угоди, що напродавали товару, нафрахтовали теплоходів наперед з наміром навантажити їх в квітні-травні. Зовсім навпаки – це означає, що всі ці теплоходи були зафрахтовані під виконання контрактів з виконанням завантаження в березні. А через деструктивні дії російської сторони в рамках роботи спільного координаційного центру виникла перехідна черга.

Ситуацію погіршує те, що в січні, лютому і в березні ціна на основні експортні позиції – кукурудзу та пшеницю – поступово знижувалися. Тобто на сьогодні ринок з високою долею ймовірності нижчий ніж тоді, коли заключались контракти, вантаж по яким має бути поставлений тими ста теплоходами, які зараз чекають в черзі. А відповідно у покупців такого товару вже виникають і будуть виникати найближчими днями законні підстави відмовлятися від виконання цих контрактів зі свого боку через те, що постачальник зриває терміни поставки. Близько сотні контрактів станом на сьогодні не може бути виконано.

Тобто, українські експортери будуть змушені, маючи на руках вантаж, маючи зафрахтовані теплоходи, які чекають в черзі, навіть якщо угода буде продовжена на 60 днів чи на інший термін, шукати нового покупця на свій товар по нижчій ціні. Це вже формує прямі збитки експортерів, трейдерів, виробників агрохолдингів та фермерів. Ба більше, українські експортери будуть змушені конкурувати між собою на тлі необхідності перепродати невідвантажений вчасно вантаж. Цей додатковий штучний фактор тиску на ринок, може призвести до ще більшого падіння цін як на експортному кінці ланцюга поставок, так і на внутрішньому ринку України. І знову українські виробники недоотримують виручку, яка в поточних умовах є основним джерелом фінансування операційної діяльності агровиробників.

Крім того, ми бачимо, що навіть після продовження дії угоди немає передумов тому, що пропускну спроможність коридору буде збільшено. Якщо ми матимемо як і раніше максимум три теплоходи на день, які проходитимуть комісію на вхід, то вже існуючої черги вистачить ще на місяць, а то і більше, вперед. Тому нових продажів очікувати не варто. Принаймні не варто очікувати в тих об’ємах, на які здатна і розраховує Україна.

«Ми стаємо свідками трагедії українських фермерів, які в критично важливий період сезону своєї діяльності знаходиться під загрозою недоотримати кошти, недоотримати виручку, і не закласти основу для отримання врожаю наступного року зараз, коли вже розпочнеться посівна кампанія ярих культур (кукурудзи та соняшника) та має відбуватись підживлення посівів озимих пшениці та ячменю», – зауважив Володимир Славінський.

Якби зерновий коридор був продовжений на більш довгий період часу, то експортери і фермери мали б більше гнучкості для управління ціновими ризиками, могли б намагатись «притримувати» товар чи ще щось. Але, на жаль, за таких умов вони цієї можливості не матимуть. Вони будуть зацікавлені використати це «вікно» для реалізації залишків хоч якимсь чином. Тому, що буде дуже мало шансів це зробити на практиці, відвантажити товар і отримати кошти.

Нагадаємо, добова кількість виходів суден «зерновим» коридором впала до антирекордного показника.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!