Бізнес за місяць купив майже 1,5 тис. га сільгоспземель

Джерело:  AgroPortal.ua
земля

Юридичні особи придбали 498 земельних ділянок загальною площею 1461 га, або 10,4% від усіх проданих у січні сільгоспземель.

Такі дані наводять KSE Агроцентр та Програма USAID АГРО в аналітичному огляді спільного дослідницького проєкту «Земля незламності».

«Результати першого місяця участі юридичних осіб у ринку земель цілком прогнозовані. Жодного ажіотажу наразі не спостерігається. Ринок звикає до нових умов. Очевидно, що основними бенефіціарами другого етапу ринку є землевласники, чий добробут покращиться завдяки збільшенню цінності землі, а також аграрний сектор, який зможе залучати більше бізнес-кредитів під заставу придбаних земельних ділянок», — підкреслив віцепрезидент KSE з економічної освіти, керівник проєкту професор Олег Нів’євський.

Сукупні обсяги ринку земель у січні цього року порівняно з груднем 2023 року скоротились — на 25,3% за кількістю транзакцій і на 29,3% за площею земель в обігу, що є характерним для початку року.

Водночас ціни на сільгоспземлі відчутно зросли: якщо середньозважена ціна 1 га у грудні 2023 року становила 37 тис. грн, то у січні 2024 року — вже 41,9 тис. грн, що еквівалентно зростанню на 13,3%. Ключовими чинниками зміни цін стало підвищення попиту через відкриття ринку земель для юридичних осіб, а також індексація нормативної грошової оцінки (НГО) за 2023 рік.

Серед регіонів-лідерів ринку земель — Харківська та Полтавська області, де в обігу перебувають майже 2% від загальної площі усіх сільськогосподарських земель регіону, що дорівнює показнику розвинутих сталих ринків. Загалом по Україні в обігу станом на кінець січня цього року перебувало 1,075% від загальної площі усіх сільгоспземель. Усього з моменту відкриття ринку в липні 2021 року було укладено 200 тис. угод купівлі-продажу сукупною площею 444,3 тис. га.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!