Біопаливна промисловість може вдарити по світовому постачанню рослинної олії

Джерело:  Oilworld
пальмовое масло

Рішення найбільшого експортера пальмової олії Індонезії обмежити постачання та збільшити споживання біодизеля на внутрішньому ринку призведе до скорочення світових поставок олії, які і без того скорочуються через зниження виробництва у Південно-Східній Азії та Латинській Америці.

Покупці харчової олії, у тому числі чутливі до цін споживачі в Південній Азії та Африці, понесуть на собі основний тягар обмежень з боку пропозиції, які виникають саме в той момент, коли прогнозується зростання попиту: Китай послаблює контроль за COVID-19, а Індія збільшує закупівлі.

Експортні обмеження Індонезії та ширше використання сільськогосподарських культур для виробництва біопалива є ще однією проблемою для країн-імпортерів продовольства, які постраждали від минулорічної інфляції, що призвела до зростання цін на основні продукти харчування, такі як пшениця, кукурудза та соєві боби, до рекордних чи багаторічних максимумів.

“Реалізація (мандату) B35 в Індонезії у 2023 році безперечно змінить (глобальну) ситуацію з пропозицією та попитом на пальмову олію у 2023 році”, – сказав Оскар Тьякра, старший аналітик відділу досліджень продуктів харчування та агробізнесу Rabobank.

“Тепер я очікую, що світові запаси пальмової олії будуть відчувати невеликий дефіцит”.

Індонезійський стандарт B35, найвищий у світі, передбачає, що дизельне паливо, яке продається в країні з 1 лютого, має містити 35% метилового ефіру жирних кислот на основі пальмової олії. Для порівняння, Малайзія частково запровадила 20% заборону на змішування біодизельного палива, а в інших країнах вжито заходів, що передбачають однозначний і двозначний відсоток вмісту біопалива в дизельному паливі або бензині.

Індонезійська асоціація виробників біопалива заявляє, що відповідно до мандату B35 цього року буде вироблено 11,44 млн тонн пальмової олії порівняно з 9,6 млн тонн у 2022 році відповідно до показника країни B30.

Індонезія, виробник більше половини світових поставок пальмової олії, також посилила правила торгівлі цього року, дозволивши експортерам постачати пальмову олію всього в шість разів більше, ніж у четвертому кварталі 2022 року, що у вісім разів менше, ніж у четвертому кварталі 2022 року.

“Експорт індонезійської пальмової олії безперечно скоротиться, оскільки виробництво скоротиться, а внутрішнє споживання збільшиться”, – заявив агентству Рейтер представник Індонезійської асоціації пальмової олії (GAPKI) Фадхіл Хасан.

За оцінками GAPKI, в 2022 році Індонезія виробила 51,3 млн тонн пальмової олії та експортувала 33,7 млн тонн. У 2023 році очікується, що виробництво пальмової олії складе 50,82 млн. тонн, а експорт – 26,42 млн. тонн.

За словами генерального директора Малайзійської ради з пальмової олії Ахмада Парвіза Гулама Кадіра, ф’ючерси на базову пальмову олію очікуються в діапазоні 4000-4200 рінггітів (920-970 доларів США) за тонну цього року.

Це нижче рекордного середнього показника за ф’ючерсами на малайзійську пальмову гілку в 4910 рінггітів за тонну в 2022 році, при цьому ціни зросли через перебої з постачанням харчової олії та її розподілом війни в Україні. Але це все ще є високо в порівнянні з попередніми роками. У період з 2018 до 2022 року ціни на сиру пальмову олію в Малайзії становили в середньому 3260 рінггітів за тонну.

У п’ятницю малайзійські ф’ючерси на пальмову олію торгувалися на позначці 3860 рінггітів, коливаючись поблизу тритижневого мінімуму.

Інші загрози постачання харчової олії включають найсильнішу за 60 років посуху в Аргентині, яка, за прогнозами, скоротить виробництво сої до 41 мільйона тонн порівняно з 48 мільйонами тонн, які оцінювалися раніше.

ВИСОКИЙ ПОПИТ

Імпорт пальмової олії до Індії в грудні підскочив на 94% порівняно з роком раніше до рекордно високого рівня, оскільки вища знижка на пальмову олію порівняно з конкуруючими рослинними оліями спонукала переробників збільшити закупівлі.

“Знижка на пальмову олію порівняно з конкуруючими оліями становить близько 300 доларів за тонну, ми очікуємо, що до березня ця знижка скоротиться приблизно до 200 доларів”, – сказав Сандіп Баджорія, виконавчий директор Sunvin Group, брокерської компанії з продажу олії.

“Але високий попит Індії на пальмову олію збережеться, оскільки це, як і раніше, найдешевша харчова олія”.

Очікується, що закупівлі пальмової олії Китаєм, другим за величиною імпортером у світі, також зростуть цього року після різкого зниження 2022 року через суворий контроль Пекіна за поширенням COVID.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!