Бінарні посіви зменшують хімічне навантаження на ґрунт

Джерело:  AgroPortal.ua
соняшник

У господарстві «СоюзАгроКонсалтинг» на Дніпропетровщині практикують бінарні посіви: соняшник і кавун; кавун і диня. Про це AgroPortal.ua розповів засновник ТОВ ТД «СоюзАгроКонсалтинг», кандидат с.-г. наук Володимир Середа.

«Досліджував, як друга культура витримує ґрунтовий гербіцид, що вносився по соняшнику. Кавун витримує, але виникає питання затемнення, конкуренції культур. Баштанні стартують пізніше, і їх можна сіяти поруч з іншими. Це зменшує хімічне навантаження на ґрунт», — пояснює  Володимир Середа.

За його словами, на насіннєвих ділянках можна вносити більше ЗЗР, але це компенсується тим, що надалі для здорового насіння на значно більших площах потрібно буде менше ЗЗР.

Також науковець створює нові посухостійкі та ранні сорти соняшнику. Сорт Володимир другій рік знаходиться на державному сортовипробуванні, сорт Синельниківський ультраранній має період сходу і цвітіння 45 днів, тож він ефективний під час посухи.

«Якщо сіяти сорт Синельниківський ультраранній на Херсонщині, Одещині в перших числах квітня, то вже наприкінці першої декади є сходи, а на початку червня і до 10-х чисел буде цвітіння, що дасть можливість пропустити липневу спеку. Загалом сорт Синельниківський є страховим, добре підходить для пересіву», — розповідає Володимир Середа.

На Дніпропетровщині терміни сівби пшениці починаються з 5 вересня, а соняшник не завжди встигають зібрати до цієї дати, тож із ранніми сортами поле можна звільнити вчасно.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!