Баржі на Дунаї менше вантажитимуть через падіння рівня води

Джерело:  AgroPortal.ua

ДК «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) поступово зменшує середнє завантаження барж. На Дунаї — традиційний період мілководдя.

Про це повідомив гендиректор УДП Дмитро Москаленко у Facebook.

«На щастя, наразі падіння рівня води некритичне. Питання про закриття навігації поки що не розглядається. Але все може бути. Минулого року навігацію закривали двічі», — нагадав він.

За словами фахівця, мілководдя — споконвічна дунайська проблема, яка обговорюється вже не одне десятиріччя. Зокрема, питання знову обговорювалось на Конференції директорів дунайських пароплавств, де були представлені компанії з Австрії, Словаччини, Угорщини, Сербії, Болгарії, Румунії та України.

«Найбільш проблемні ділянки з погляду глибин знаходяться на болгарській ділянці Дунаю. В періоди мілководдя болгарські перекати не лише змушують судновласників зменшувати осадку.

УДП в цей час, скажімо, не ризикує використовувати деякі типи суден — наприклад, потужні буксири «тритисячники» або «самоходки». Доводиться працювати менш потужними, але більш прохідними буксирами «двотисячниками», — пояснив Дмитро Москаленко.

Схожі проблеми у більшості інших дунайських компаній. Всі зазнають збитків.

«На думку іноземних колег, намагання вирішувати проблему на місцевому рівні ні до чого не призводять. Бракує загальної процедури, яка б забезпечила необхідні фінанси для утримання водних шляхів. Дунай — це стратегічний логістичний напрямок, на якому тримається економіка багатьох європейських країн. Ба більше, сьогодні це зерновий шлях, що забезпечує продовольчу безпеку. Тому проблема має вирішуватися на міждержавному рівні», — вважає експерт.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!