Аграрних господарств закритого циклу стане більше

Джерело:  AgroPortal.ua

Війна в Україні дала поштовх до швидкої зміни вітчизняного агросектору.

Про це заявив народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, говориться у повідомленні парламенту.

«Простіше тому, хто мав тваринницький комплекс, хто розвивав свинарство, молочну галузь, птахівництво. Такі виробники не залежать від експорту агропродукції, а згодовують свій урожай через комбікорми й реалізовують товар із доданою вартістю. Це правильний підхід, оскільки сільське господарство не може бути постійно прибутковим тільки за рахунок оренди землі та її засівання технічними культурами для експорту. У селі має бути і переробка, і тваринництво», — зазначає політик.

За його словами, трансформація активно проводиться.

«Я спілкувався із представниками заводів, які випускають гноєрозкидачі й кормороздавачі для тваринницьких комплексів. У них зараз черга на виробництво такої техніки на 4-5 місяців. Це свідчить про те, що аграрії починають змінювати підхід до сільського господарства взагалі», — розповідає народний депутат.

Дмитро Соломчук висловив впевненість, що вже навесні з’являться нові українські виробники.

«Сільське господарство зміниться, стане більше закритого циклу, де буде вирощуватися збіжжя на полях, будуть у господарствах лінії з переробки зерна на комбікорми, будуть різні напрями у тваринництві — свинарство, птахівництво, молочне господарство, вівчарство тощо. Буде виготовлятися й подальша продукція — ковбаси, тушкованка, напівфабрикати. Зараз запускаються лінії з виготовлення кормів для собак, котів. Ставляться сучасні лінії з виробництва чипсів тощо», — зауважує Дмитро Соломчук.

Він наголосив, що в Україні 30 років були в основному сировинні господарства, але зараз необхідний перехід на якісно новий рівень.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!