Аграріям не варто зменшувати затрати, які безпосередньо впливають на врожай

Джерело:  AgroPortal.ua
цукровий буряк

2022 року в ПП «Західний Буг» збитковими були кукурудза і частково пшениця, а забезпечили прибуток цукрові буряки (+$842/га) та соя (+$126/га). Минулого року господарству вдалося вийти на хороші фінансові показники завдяки врожаю цукрового буряку.

Про це розповів головний агроном господарства Володимир Петрунів на форумі «День агронома».

2023 року структура затрат у нашому підприємстві за культурами склалася так: найбільше коштів пішло на прямі затрати (добрива, ЗЗР, пальне) для вирощування культур (кукурудза — $799/га, озима пшениця — $712/га, озимий ріпак — $890/га, соя — $574/га, цукрові буряки — $1601/га). Збитковими виявилися кукурудза (-$528/га), озима пшениця (-$398/га) та ріпак озимий (-$328/га). Проте прибутки принесли соя ($280/га) та буряки цукрові ($843/га).

Володимир Петрунів пояснив, що загалом у господарстві невеликі затрати завдяки правильній організації роботи. Аграрій радить у виробництві спрямовувати увагу на те, на що можна вплинути (наприклад, покращити роботу елеваторів, керувати прямими затратами тощо). Акцентує на тому, що не варто зменшувати затрати, які безпосередньо впливають на врожай, а потрібно знизити основні негативні чинники.

За словами агронома, потірбно підвищувати родючість ґрунтів до тих пір, поки не отримаєш бажаної врожайності.

«Можна зменшити і витрати на ЗЗР, але тоді готуйтеся до «провалу» у виробництві, адже якщо не внести ЗЗР, то можна втратити врожайність культур. Щодо прямих затрат на вирощування, то знизити систему захисту на 20% можна, але це несуттєвий показник у фінансовому сенсі порівняно з втратами врожаю, яких можна зазнати», — зазначає Володимир Петрунів.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!