Львівщину планують з’єднати євроколією з Польщею, щоб експортувати зерно до портів у Гданську

Джерело:  WestNews
жд

На Львівщині планують розробити проєктну документацію для будівництва євроколії від прикордонного смт Нижанковичі до Хирова, щоб з’єднати місто з польським Перемишлем і таким чином могти залізницею експортувати українські товари, зокрема, зерно за кордон в сторону польських портів

Про це повідомив заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

Як розповів Юрія Бучка, зараз у час війни через відсутність доступу українських портів до моря, закритий повітряний простір та кордон з Білоруссю, основним транспортним коридором для експорту й імпорту товарів став кордон з Польщею. Тому цей напрямок намагаються більш активно розвинути

“Для мене дивно, що за 30 років незалежності України ми не розвивали залізничне перевезення товарів між Україною та Польщею, не будували євроколії”, — каже Бучка. — “Ми плануємо підписати меморандум між “Укрзалізницею”, Добромильською ОТГ та ЛОДА щодо розробки проєктної документації для будівництва залізничної колії до Хирова. Це нам дасть фактично 23 км залізничної колії, попри яку зможемо будувати сухі порти та логістичні центри. Найближчим часом, я думаю, будуть побудовані ще й залізничні колії як мінімум до Львова, щоб ми мали можливість транспортувати усі вантажі через Польщу. Залізничний транспорт буде основним, який працюватиме на імпорт та експорт” .

Поляки вже розробили і профінансували проєкт щодо реконструкції залізничної колії з Перемишля до Нижанкович. Натомість зараз у Львові розробляють проєкт для того, щоб з’єднати євроколією Нижанковичі та Хирів.

На думку заступника начальника Львівської ОВА Юрія Бучка, така спільна колія може частково вирішити проблему з експортом зерна за кордон. Проте за умови, що в Польщі зроблять відпвоідну інфрастурктуру, що перевантажувати зурно, наприклад, у порту Гданська.

“Навіть як ми забезпечимо логістику через кордон, далі польська сторона, до прикладу порти в Гданську, повинні прийняти цей товар і далі перевантажити його. Зараз перевалки зерна там немає. Ми працюємо над цим з Польщею, щоб ланцюжок був допрацьований до кінця — до порту і завантаження на корабель. Співпраця з Польщею є і ми вдячні, що вони розуміють, що треба допомагати Україні та всьому світові, щоб ми не залишились голодні”, — каже Юрій Бучко.

Додамо, що через повномасштабну війну Росії проти України саме через Львівщину тепер йде більша частина українського експорту.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!