Зростання фрахтових ставок лягає важким тягарем на країни-імпортери зерна

Джерело:  УкрАгроКонсалт
корабль
UkrAgroConsult

За словами голови Міжнародної палати судноплавства (ICS), війна в Україні чинитиме додатковий тиск на країни-імпортери зерна в Африці та Азії, оскільки скорочення кількості суден для доставки вантажів призводить до зростання ставок, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Близько 80-100 суден, переважно суховантажів, вже майже два місяці не можуть залишити українські води через підводні міни та військову блокаду, заявив в інтерв’ю голова ICS Есбен Поулссон. Ставки на оптовий фрахт зростають, оскільки власники та фрахтувальники розраховують на те, що судна стоятимуть пришвартованими протягом більш тривалого часу.

За його словами, торгові потоки зерна зазнають значних змін, і відстань, яку суднам доведеться долати, щоб доставити вантажі з Америки покупцям більші, ніж рейси з Чорного моря.

“Це матиме наслідки для бідніших країн Африки, які не можуть дозволити собі платити величезні суми за зерно”, – сказав Поулссон.

Війна Росії в Україні призвела до безладу у світовій торгівлі зерном на суму 120 мільярдів доларів, оскільки поставки з чорноморського регіону стають дедалі складнішими. З’являються нові види торгівлі: виробники в Америці відправляють вантажі клієнтам в Африці та Південно-Східній Азії, причому деякі вперше за багато років. Китай нарощує закупівлі кукурудзи в США, а Бразилія постачає пшеницю до таких країн, як Туреччина, Південна Африка та Судан.

Різке зростання фрахтових ставок може призвести до подальшого зростання цін на продукти харчування, заподіявши споживачам ще більше інфляційних страждань та посиливши глобальну кризу голоду. Індекс світових цін на продукти харчування, який розраховує Організація Об’єднаних Націй, вже досяг рекордного рівня, і його вплив найбільше відчувається в бідних країнах, де на продукти харчування припадає значна частина споживчого бюджету.

“Фрахтові ставки залишаться високими і можуть трохи підвищитися”, – сказав Поулссон, чия організація представляє судновласників та операторів, на частку яких припадає близько 80% світової торгівлі. “Але це буде нестабільно, тому що все може змінитися”.

Ставки на сухогрузные перевозки становятся неустойчивыми на фоне вторжения России в Украину

Baltic Dry Index, еталон ставок на навалочні перевезення, різко виріс минулого року, піднявшись до 13-річного максимуму в жовтні через брак сировини, а потім різко впав, оскільки обмеження Китаю на промислове забруднення послабили попит на залізну руду. Показник піднявся на 65% порівняно із січневим мінімумом.

Крім ситуації в Україні, на фрахтові ставки також впливають зусилля Китаю щодо боротьби з поширенням Covid-19. Сотні суден стикаються із затримками біля узбережжя Китаю, оскільки влада блокує міста, включаючи Шанхай.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!