Зростання цін на олію та шрот підтримує ціни на соняшник в Україні

Джерело:  GrainTrade
гривня

Суха та тепла погода в Україні прискорює збирання соняшника, але знижує потенціал його урожаю. Станом на 5 вересня з 780,8 тис га або 16% площ вже зібрано 1,39 млн т соняшника з урожайністю 1,78 т/га.

Ціни попиту на соняшникову олію з доставкою до портів за тиждень виросли на 10 $/т до 920-930 $/т, тоді як на кордоні Україна-Польща ціни впали до 910-915 $/т, хоча у серпні ціни попиту на західних кордонах перевищували портові. Збільшення пропозицій ріпакової олії в ЄС значно зменшило попит на українську олію з боку виробників біодизеля, які активно імпортували її протягом літа. Тому у серпні експорт соняшникової олії з України скоротився у порівнянні з липнем на 48% до 227 тис т, що стало найменшим показником з червня 2022 р.

Експортні ціни на соняшниковий шрот з доставкою до портів протягом тижня виросли на 5 $/т до 190-195 $/т на тлі зростання цін на фуражну пшеницю та кукурудзу. Але кількість пропозицій ріпакового та соєвого шроту на світовому ринку зростає, тому зростання цін незабаром припиниться.

Ціни попиту на соняшник також зростають, і протягом тижня виросли ще на 500-1000 грн/т до 20000-20800 грн/т з доставкою на завод, оскільки все більше заводів приступає до переробки, а фермери стримують продажі.

Грудневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго протягом тижня впали на 2,4% до 905 $/т (+2,8% за місяць), відновлюючись від серпневого падіння до багаторічних мінімумів.

Наразі ціни на соняшник перевищують рівень цін, який гарантує маржу переробникам, тому вони будуть змушені опускати закупівельні ціни, якщо котирування на шрот та олію на світовому ринку суттєво не виростуть.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!