Зниження прогнозів урожаю в Австралії та Україні підтримує ціни на ріпак

Джерело:  GrainTrade
ріпак

Заморозки та дефіцит опадів у квітні та травні в Україні, а також суха погода на початку сівби в Австралії залишаються основними чинниками підтримки цін на ріпак та канолу. Холодна погода та дощі в Канаді також затримують сівбу, хоча й збільшують запаси ґрунтової вологи.

Експерти аналітичного центру кооперативу ПУСК повідомили, що «в окремих господарствах Дніпропетровської, Харківської та Кіровоградської областей пошкоджено до 30-40% посівів ріпаку, хоча офіційної інформації про це ще немає. Як наслідок, урожай ріпаку в новому сезоні зменшиться до 4,1 млн т (4,7 млн т у 2023/24 МР), тому ціни на нього будуть значно вищими, ніж торік».

Трейдери контрактують ріпак нового урожаю по 430-440 $/т з доставкою до портів Чорного моря, але темпи продажів дуже низькі. За поставки до Німеччини у серпні – вересні пропонують 450-465 €/т, але більшість покупців готова контрактувати ріпак лише на листопад на тлі активних продажів місцевих фермерів.

Серпневі ф’ючерси на ріпак на біржі MATIF в Парижі в понеділок виросли до найвищого з липня 2023 р рівня 485 €/т, але вчора впали на 1,2% до 479,25 €/т або 520 $/т (+0,4% за тиждень, +3,9% за місяць).

Суха погода на півдні та заході Австралії може зменшити урожай ріпаку, тоді як сильні дощі на сході сприятимуть нарощуванню виробництва пшениці. Вже кілька тижнів в країні сіють канолу, але якщо у Квінсленді та більшій частині Нового Південного Уельсу погодні умови сприяють сівбі, то у Західній та Південній Австралії ґрунт дуже сухий, тому фермери можуть скоротити площі під канолою на користь озимої пшениці та ячменю. У штаті Західна Австралія вирощують понад 50% урожаю австралійської каноли. За прогнозами, у порівнянні з минулим роком площі сівби каноли в країні зменшаться на 6% до 3,1 млн га, а урожай – на 5% до 5,4 млн т.

На біржі у Вінніпезі липневі ф’ючерси на канолу цього тижня виросли на 1,4% до 665 CAD/т або 487 $/т (+3,9% за місяць), а листопадові – на 1,6% до 685 CAD/т або 502 $/т (+4,6% за місяць) на тлі затримки сівби та зростання цін на сою в Чикаго.

За даними Canadian Grain Commission, у 2023/24 МР (станом на 19 травня) Канада експортувала 5,1 млн т каноли, що на 26% поступається торішнім темпам. Очікується, що урожай каноли в країні перевищить торішній, тому якщо фермери завершать сівбу в оптимальні терміни, то продаж запасів активізується, в тому числі і поставки до ЄС.

Ціни на нафту опускаються на тлі зменшення загроз з боку Ірану. Імовірно, це триватиме до проведення виборів нового президента Ірану, які пройдуть 28 червня. Липневі ф’ючерси на нафту марки Brent протягом тижня впали на 1,4% до 82,8 $/барель (-3,9% за місяць), а анонсоване Адміністрацією Президента США виділення з резервів до Дня Незалежності 1 млн барелів бензину для збільшення внутрішньої пропозиції ще більше знизить попит на нафту та, відповідно, біодизель.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!