Зниження цін на ріпак на 3,2% призвело до обвалу ф’ючерсів на пальмову олію на 3,5%

Джерело:  GrainTrade

Падіння світових цін на нафту з початку березня на 15% та зниження попиту на рослинні олії, яке призвело до різкого падіння цін на них, триває, що продовжує тиснути на котирування сої, ріпаку та пальмової олії.

Котирування на ріпак на біржі в Парижі вчора впали на 3,2% до найнижчого з серпня 2021 р. рівня – 453,75 €/т або 486 $/т (-22,8% за місяць, -60% за рік) на тлі скорочення попиту та збільшення на європейському ринку пропозицій з Канади та Австралії, а також на прогнозах гарного урожаю ріпаку в ЄС у новому сезоні.

Травневі ф’ючерси на канолу у Вінніпезі вчора також впали на 1,8% до 738,5 CAD/т або 540 $/т (-13% за місяць, -24,5% за рік).

Падіння цін на чорноморську соняшникову олію протягом місяця на 15% та зниження цін на ріпакову олію в ЄС нижче рівня цін на пальмову посилює тиск на котирування на біржі Bursa Malaysia Derivatives. Там травневі ф’ючерси на пальмову олію дешевшають протягом трьох останніх сесій і вчора впали на 3,56% до 5-тижневого мінімуму 3785 ринггітів/т або 845 $/т (-6,5% за тиждень, +11% за два тижні) на тлі падіння сусідніх ринків рослинних олій та зміцнення ринггиту.

Зміцнення курсу ринггіту додає песимізму малайзійським трейдерам, тому вони знизять активність в очікуванні даних по експорту пальмової олії за період 1-20 березня.

На біржі в Даляні найактивніший контракт на соєву олію знизився на 0,05%, а на пальмову – на 1,1%.

Травневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго в понеділок виросли на 0,9% до 1277 $/т (-8,6% за місяць) на прогнозах подальшого зменшення урожаю сої в Аргентині.

Цього тижня котирування сягнуть мінімуму, і імпортери відновлять закупівлі, що зупинить зниження цін. Ринки отримають підтримку від скорочення пропозицій з Аргентини, де фермери стримують продажі через поганий урожай та низькі ціни.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!