Зняття Індією імпортного мита сприяло росту цін на український горох — аналітики

Джерело:  Latifundist.com
горох

Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох через зняття Індією мита на імпорт. За прогнозами, посівні площі під цією культурою будуть збільшені.

Про це йшлося 26 березня під час аналітичного брифінгу кооперативу ПУСК, створеного у рамках ВАР, пише SuperAgronom.com.

«Цікавим є ціноутворення на український горох. Ключовий фактор, який рухає ринок — попит з боку Індії. На початок лютого 2024 року тонна жовтого гороху умовно коштувала 10 тис. грн, станом на 25 березня закупівельні ціни зросли до 13,5 тис. грн за тонну. Звісно, відбувся вплив коливання курсу валют, але цей чинник не є визначальним. Головний фактор — зняття Індією мита на імпорт гороху до 30 квітня 2024 року», — розповіли в аналітичному департаменті ПУСК.

Індія є одним з найбільшим споживачем нішевих культур. Ще декілька тижнів можна очікувати зростання цін на горох, зазначають аналітики. Якщо Індія закриє можливість безмитного імпорту бобової, зниження цінників може відбутися вже у другій половині квітня. Зараз  українські товаровиробники активно контрактують поставки жовтого гороху до Індії.

В Україні станом на 22 березня посіяно вже 53,1 тис. га гороху. За прогнозами Мінагрополітики, посівні площі гороху в 2024 році складуть близько 160 тис. га, що на 10 тис. га більше у порівнянні з минулим роком.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!